— Det er jo mye bedre med rekesmørbrød, utbryter Terje Marcussen og sluker to på rappen mens kostholdsekspert Monica K. Torstveit smører grovbrød med sunne pålegg.

Det er tid for en gjennomgang av kostholdet til Sprek-kandidatene. Marcussen, samt Linda Njerve, Marianne H. Moen og Petter Blomkvist, har notert hva de har spist i fire dager, og i forrige uke kom dommen.

- Litt stygg med kroppen

Men først går vi tilbake til en onsdag like før oppstart av Sprek-prosjektet. Da skrev Marcussen ned hva han spiste en hel dag. Og det var ikke akkurat helsekost . Til kveldsmat gikk både pølser og rekesmørbrød ned på høykant - til kostholdsekspertens fortvilelse.

— Jeg har ikke vært flink på regelmessige måltider, jeg spiser når jeg er sulten og da spiser jeg mye. Middag er jeg veldig glad i, men ikke frokost - med mindre jeg er på hotell og får egg og bacon, da, sier Marcussen.

Men nå som Sprek-prosjektet pågår, har han tatt seg sammen. Dog ikke slik at han fikk stjerne i boka hos Torstveit.

— Mitt inntrykk er at kostholdet ditt har stort forbedringspotensial, selv om jeg også har funnet noe positivt. Du spiser frokost, inntar grovt brød og helt greie pålegg. Og noe brokkoli, sier Torstveit til Marcussen.

- Travel hverdag

Formaningen og kostholdsforedraget som Marcussen nettopp hadde deltatt på, må ha gjort inntrykk. For når vi prater med ham et par dager senere, har han tatt grep.

Monica K. Torstveit og Tom R. Hansen var foredragsholdere på et seminar om kosthold og trening, som var forbeholdt de 158 som søkte om deltakelse i Sprek-prosjektet. Foto: Kjartan Bjelland

— For første gang i mitt liv er jeg begynt å kikke på grovhetsskalaen på brødposen. Og til lunchen i dag tok jeg suppe mens de andre spiste det jeg egentlig hadde lyst på, sier 54-åringen fornøyd. - Har du et mål om at kostholdet skal bli enda bedre?

— Nå har jeg allerede gått ned fem kilo, slik sett har det bidratt til noe. Og jeg har fem uker til på meg til å justere to-tre kilo til. Men jeg kommer ikke til å snu opp ned på alt, understreker han.

- Hva hindrer deg i det?

— Jeg har såpass mye å gjøre at det ikke lar seg gjøre å spise regelmessig, sier Marcussen.

- Ikke mye som skal til

På kostholdsgjennomgangen får Marianne Moen pepper for å ikke spise frokost, mens Linda Njerve får høre at hun spiser sunt, men for lite.

— Men vet dere hvem som har det beste kostholdet? Det er Petter, sier Torstveit og kikker bort på Sprek-prosjektets tungvekter.

— Måltidene mine har aldri vært dårlige. Men nå har jeg i tillegg stoppet med søtsakene mellom måltidene, forklarer Blomkvist.

Torstveit påpeker at ingen spiser fem frukt og grønnsaker om dagen, og at særlig Marcussen og Moen har mye å hente på å spise regelmessig.

— Ingen kan spise seg i form, da må det trening til. Men ved å gjøre noen fornuftige grep med kostholdet, vil de kunne yte bedre på trening, få mer overskudd i hverdagen og mindre risiko for å bli syke. Når man har et stort forbedringspotensial, er det ikke mye som skal til før man merker effekt. Bare ved å spise hver 3.-4. time og ved å spise noe fornuftig før og etter trening, vil de merke stor framgang, sier Torstveit.

Ny fellestrening for søkerne

Førstkommende mandag blir det fellestrening på sykkel for alle 158 som søkte om deltak-else i Sprek-prosjektet.

- Vi får med ekstra instruktører fra KCK slik at vi kan dele inn i ulike grupper etter nivå. Det blir også en kort løype på rundt 20 og en lang på 35 kilometer. På den lange skal vi innom Postveien fra Ålefjær til Jegersberg, slik at deltakerne kan få seg en forsmak på hva som venter i Palmerittet, sier Sprek-trener Tom R. Hansen.

- Hva skal dere øve på?

- Skal du sykle Palmerittet, er det en fordel å bli kjent med løypa. På denne treningen skal vi innom flere partier av løypa slik at folk kan bli godt kjent med den, sier Hansen.

Dette er det andre tilbudet til søkerne av Sprek-prosjektet. I forrige uke var det kostholds- og treningsseminar i Fædrelandsvennnes lokaler på Fiskåtangen.