— Jeg vet ikke hva Jacob Lund bygger synspunktene sine på, og jeg tror han tar feil, sier kulturminister Thorhild Widvey til Fædrelandsvennen etter sitt innlegg på Kildenkonferansen tirsdag. Konferansen hvor kultur og næringsliv setter hverandre stevne er et initiativ fra Kulturdepartementet og Næringsdepartementet, og både kulturminister Widvey og næringsminister Monica Mæland har vært til stede på konferansen.

I Fædrelandsvennen mandag kritiserte sponsorekspert Jacob Lund regjeringens frihetsreform:

—  Jeg tror at de næringslivsaktørene som ønsker å engasjere seg i kultur har funnet sin posisjon allerede. Jeg har liten tro på at et ønske fra en statsråd sammen med noen skatteincentivordninger fra regjeringen vil lokke flere inn i kultursponsing, uttalte Lund.

Underbygde tesene

— Jeg har ikke lest noe som understøtter dette, og jeg tror fremdeles det er stort potensial for å øke privat finansiering av kultur, sa Widvey.

Hun holdt åpningsinnlegget på Kildenkonferansen tirsdag, hvor temaet var nettopp «Næring og kultur». Alle presentasjonene fra scenen var egnet til å underbygge kulturministerens teser. Festspillene i Bergens Nina Lauvsnes fortalte for eksempel om hvordan man i løpet av ti år klarte å øke sponsorinntektene fra 12 millioner kroner til 18 millioner kroner.

John G. Bernander bidro med en presentasjon av Talent Norges virksomhet. Fondet hvor han er styreleder ga mandag ga 4,5 millioner kroner til orkesteret 1B1. Bernander forklarte at man ikke får penger fra fondet hvis man ikke samtidig kan vise til private velgjørere som vil gi tilsvarende beløp.

Palmesus

— Vi vil støtte dem som har ambisjoner om å stå på egne bein. I det ligger det en uavhengighetserklæring det står respekt av og som fortjener en applaus, sa Bernander og høstet spredt applaus.

Palmesus-sjef Leif Fosselie klarte å få forsamlingen til å både humre og sågar le. Det siste skjedde blant annet da han fortalte om mannen som kjøpte Ferrari over disk på fjorårets festival.

«Husk at det ikke er noen som skylder deg noe», «Skill deg ut», «Ha et tydelig konsept». «Vær grei», var hovedpunktene i Fosselies presentasjon av hvordan man best gjør seg attraktiv for sponsorer.

Handelsbalanse

— Det var mye bra her. Det kan se ut til at man her på Sørlandet er ekstra foroverlent når det gjelder disse tingene, sa kulturministeren til Fædrelandsvennen i pausen. I sitt innlegg hadde hun trukket fram den skjeve handelsbalansen i kulturfeltet.

— Vi importerer kultur for åtte ganger mer enn vi eksporterer. Det må være et mål å komme nærmere en balanse her, sa Widvey. Hun trakk fram spillindustriens sterke fremgang, og pekte på at det bør være mulig å oppnå tilsvarende økning både for musikk, litteratur og kunst i utlandet.

— Når black metal-bandet Dimmu Borgir selger to millioner plater, og når Kygo blir strømmet 100 millioner ganger ser vi at det er mulig, sa ministeren.

— Det kan høres ut som du ser på kultur mest som en handelsvare?

— Jeg er klar over at begrepet «vare» ikke låter like bra for alle. Men vi vet at det finnes etterspørsel der ute, og da vil det være feil av oss å sitte med hendene i fanget, sier Widvey.