— Observanden har seksuell tenning på tanken på, og beskrivelser av, seksuelle beskrivelser av barn. Han har seksuelle tiltrekning mot barn og oppfyller kriteriene for pedofili.

Det kom fram da psykolog Jim Aage Nøttestad redegjorde for de rettspsykiatrisk sakkyndiges erklæring torsdag formiddag. De sakkyndige konkluderer med at risikoen for nye seksuelle overgrep mot barn er høy, men at den kan reduseres noe hvis mannen får behandling. Den 32 år gamle mannen var strafferettslig tilregnelig og har ikke vist symptomer på psykose da han foregrep seg på kjærestens tre måneder gamle datter og sin egen sønn.

Han er tiltalt sammen med sin tidligere kjæreste og tre andre i det som er blitt omtalt som den groveste overgrepssaken i norsk rettshistorie. Mannen har erkjent straffskyld etter tiltalen.

— Observanden har i lengre tid vært fiksert på og avhengig av sex og pornografi. Han har hatt betydelig avvik fra hva de fleste andre i samme kultur opplever og føler, sa Nøttestad.

Aktor har varslet mulighetene for en påstand om at mannen dømmes til forvaring. Blant hovedkriteriene som må være oppfylt for å ilegge en slik straff, er nettopp hvor stor faren for gjentakelse av lignende forbrytelser er etter endt soning. (©NTB)