Det er bare det at Kristiansand er så småbyaktig i mentaliteten, og på mange måter bare interessant for kristiansandere. Vest-Agder består av flere tettsteder og mindre byer, og for oss i vestre del av fylket er det et spørsmål om Kristiansand er interessant nok. Mandal er en fin by med mye kulturhistorie å by på. Kunstnerby, er den også, og de har fått et fint kulturhus, Buen.

Sørlandsmusikk

Mandal er også sommerby med Sjøsanden, Ivar Bøksle og Helene Bøksle er fine å høre på, og bedre representanter for sørlandsmusikken enn det Kristiansand gir smakebiter på. Tean i tanga går akkurat, men så blir det anstrengende. Så tolerante er vi ikke at kristiansandsdialekten er det fineste vi hører. Dialektene vestpå i fylket er finere, og mer nyanserte enn kristiansandsdialekten. Det er også langt til Kristiansand, men det er enda lengre for kristiansandere! Man møter sjelden en kristiansander!

Det kan virke som kristiansandere kan tolerere og tolereres av østlendinger og rogalendinger, men resten av Vest-Agder er de forbeholdne til. Det virker ikke som Kristiansand liker resten av Vest-Agder. Mange fra vestre del av fylket har reist mye, og Norge har mange fine og interessante byer å by på. Mange liker byen Kristiansand, og omgivelsene er fine, men vi blir noe i beit når Kristiansand BARE er for kristiansandere.

Og så er det det at Kristiansand vil bli så stor. Byen har ikke vokst så mye de siste 30 årene, og nå forsøker de seg på tettsteder og mindre byer i omegn, som de egentlig ikke passer sammen med. Lillesand kan godt bestå som Lillesand.

Skjemt ut utsikten

Kristiansand har skjemt ut sjøutsikten fra havna i sentrum med den lange tuben til danskeferja, og byen nærer en for stor beundring for Danmark. Det hadde vært ønskelig med ferjeforbindelse også til England/Skottland og til andre steder i Danmark.

Olav Thon, som er østlending, og som har gitt Kristiansand en gave, har kanskje grunn til å bli skuffet når Kristiansand har forsett seg på varesentere/lagere og Danmark. Kanskje mye burde vært konsentrert til bykjernen i stedet. Byen er fin den!

Det var å håpe at rådhustorget hadde fått stå i fred. Rådhuset er restaurert og pusset opp for store summer, og det er trist at så trivielle behov som bilparkering skal bli prioritert framfor historie, stemning og kultur.

Kan vi klare å like Kristiansand bedre?