Gaute Heivoll ble gledelig overrasket over nyheten. Foto: Tore André Baardsen
Litteraturkritiker Knut Hoem i NRK mener Kjell Askildsen er blant de største i norsk litteratur.

— Kjell Askildsen var noe av det første jeg leste som ung, og han har alltid vært der som et slags bakteppe. Askildsen har på mange måter definert hva en novelle skal være. Det er dessuten noe sørlandsk tilbakeholdent og ordløst i det han skriver, sier Gaute Heivoll.

Forfatteren fra Finsland som selv nettopp kom med novellesamlingen «Øksa og ishavet», gleder seg til å lese Kjell Askildsens samling «Vennskapets pris» når den kommer i oktober.

I likhet med de fleste litteraturinteresserte hevet Heivoll øyebrynene da Oktober forlag denne uka slapp nyheten. Kjell Askildsen (85) fra Mandal har i en årrekke fastholdt at det ikke kommer flere bøker fra hans hånd, og den siste han ga ut var «Hundene i Tessaloniki» fra 1996. ## Ommøblere

Gaute Heivoll ble gledelig overrasket over nyheten. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg ble i likhet med de fleste svært overrasket. Dette er veldig gledelig. Når han nå som 85-åring kommer med nye ting betyr det også at resten av forfatterskapet kommer i et nytt lys. Vi må ommøblere hodet litt, sier Heivoll.Tekstene i Askildsens nye samling er skrevet mellom 1998 og 2004, og de har ligget uutgitt hos Askildsen siden da. Nå kommer de ut etter at forfatteren som så godt som har mistet synet, har fått hjelp av forfatteren Terje Holtet Larsen til å redigere dem.

Pietistisk

Askildsen debuterte i 1953 med novellesamlingen «Heretter følger jeg deg helt hjem». På grunn av det som i datidens pietistiske Mandal ble oppfattet som upassende innhold så Askildsen seg nødt til å flytte fra byen. Senere har han gitt ut en rekke romaner og novellesamlinger, han har vunnet mange priser, og han er også dramatisert, blant annet med oppsetningen «Den som dikter» på Kilden i 2012. ## Motvekt mot fjas

Litteraturkritiker Knut Hoem i NRK mener Kjell Askildsen er blant de største i norsk litteratur.

Litteraturkritiker Kjell Hoem hos NRK sier:— Han er en av de virkelig store i norsk litteratur overhodet. Jeg gleder meg til å lese mer av den tørre, vittige og kyniske stilen hans. Det er så mye fjas der ute, og Askildsen er en motvekt mot alt fjaset. Når man leser ham blir man inspirert til ikke å fjase så mye selv, sier Hoem.

Han er selv ikke «sinnssykt overrasket» over at det kommer enda en bok fra Askildsen:

— Jeg var kjent med at han hadde tekster liggende. Og det er jo som med a-ha og de store artistene: Du skal aldri stole på dem når de sier at de har gitt seg. Askildsen bruker dagligdagse setninger som alle kjenner igjen, og som blir sagt mellom familiemedlemmer og ektefeller. Så forstår vi resten av oss selv, og da blir vi sittende der og humre, sier Hoem.

Dømmekraft

Han er spent på den nye samlingen:

— Vi må spørre oss hvorfor Askildsen ikke har publisert dette tidligere. Er han blitt så gammel at han ikke lenger har sin strenge dømmekraft? Vi kan ikke vite om dette er Askildsen på sitt beste før vi har lest det, og det blir veldig spennende å se om det er veldig høy, høy eller ok kvalitet på det som kommer, sier Hoem.