OSLO: Mattilsynet og Legemiddelverket advarer mot å bruke kosttilskuddet Power Tabs som utgir seg for å være et «naturlig» potensmiddel. Produktet er tilsatt ulovlige legemidler og kan derfor ha alvorlige bivirkninger. Spesielt pasienter med hjertesykdom er utsatt.

– Vi har fått melding om en mann som ble svært dårlig og måtte ha behandling på legevakten etter å ha brukt produktet, forteller Steinar Madsen, hjertespesialist og avdelingsoverlege i Legemiddelverket.

Alvorlig sak

– Mattilsynet ser svært alvorlig på saken og har nedlagt omsetningsforbud for produktene Power-tabs 2-pak, Power-tabs 20 capsules, Power-strips og Desire 2-pk. Disse kosttilskuddene kan inneholde legemiddelstoffer i relativt store mengder uten at dette fremgår av merkingen, sier Aina Svenneby i Mattilsynet i en pressemelding.

Kosttilskuddene markedsføres som naturlige og ufarlige alternativer til legemidler og Svenneby mener folk som tar disse kosttilskuddene villedes og settes i fare.

Rask effekt

Butikken som solgte pillene sier de er svært populære fordi de gir rask effekt.

– Produktet innholder urter som kan gi bivirkninger og er derfor klassifisert som legemiddel. I tilegg har vi sterk mistanke om at de innholder ulovlige legemidler, siden det reklameres med effekt innen en time, forteller Madsen.

Mattilsynet har forbudt butikken å selge Power Tabs, men vet at produktet blant annet omsettes via internett.

– Erfaringsmessig er det også mange lignende produkter i omløp, og vi vil derfor advare forbrukerne og be dem være kritiske når de handler denne typen kosttilskudd uansett om det er i butikk, på postordre eller på nett, sier Svenneby.