Pave Benedikt XVI, det hellige overhodet i en kirke med mer enn én milliard medlemmer, mener menneskeheten må reddes fra en «destruktiv sammenblanding av kjønnene», skriver Aftenposten på nett.

Under en førjulsaudiens med kardinaler og høytstående stab i Vatikanet mandag 22. desember fastslo Paven at å bekjempe homoseksualitet er like viktig som å beskytte miljøet.

— Vi trenger en menneskeøkologi, rett forstått. Kirken snakker om menneskets natur som «mann» og «kvinne», og ber om at denne orden respekteres. Dette er ikke utdatert metafysikk, det kommer fra troen på Skaperen og fra skapelsens språk. Hvis vi skulle forakte dette, ville det bety selvødeleggelse for mennesker, sa Paven.

- Mennesker og regnskog

Den 81 år gamle tyskeren ga en advarende analyse av kjønnsbegrepet, slik kjønnsteoretikere har løsrevet det fra Guds ord.

— Det som ofte uttrykkes og antydes med ordet «kjønn», leder til menneskets selvfrigjørelse fra skapelsen og fra Skaperen. Mennesket ønsker å skape seg selv på egen hånd, og alltid å bestemme helt alene om det som angår ham, sa Paven, som inntil 2005 het Joseph Alois Ratzinger.

Ved således å ville definere seg selv, lever mennesker i strid med «sannheten og skaperånden», konkluderte Paven. Han understreket alvoret ved å sammenligne med truslene mot miljøet.

— Regnskoger fortjener, ja, vår beskyttelse, men mennesket -- som en skapning med et budskap som ikke står i motsetning til hans frihet, men som er en forutsetning for hans frihet -- fortjener ikke noe mindre, sa han.

- Jeg blir ganske opprørt

Espen Ophaug i LLH. Foto: LLH

Nestleder i Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH), Espen Ophaug, sier til Aftenposten.no at han synes det er trist å høre Paven si disse tingene.

— Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal si. Først og fremst er det utrolig trist at vi har en pave som kan si sånne ting, sier Ophaug.

Men han tror ikke Pavens syn er representativt for de fleste katolikker.

— Heldigvis finnes det mange liberale katolikker som klarer å se bort fra det Paven sier... Jeg blir egentlig ganske opprørt, men jeg tenker at dette er en gammel mann, som sier bare tull.

- Uansvarlig og uakseptabelt

Storbritannias Lesbian and Gay Christian Movement (LGCM) karakteriserer pavens kommentarer som «uansvarlige og uakseptable», melder BBC.

Den kristne organisasjonens leder, pastor Sharon Ferguson mener Paven rettferdiggjør hersing med homofile.

Vladimir Luxuria, en transseksuell tidligere medlem av det italienske parlamentet, synes det er «sårende» å bli omtalt som selvødeleggende.

— Jeg er en som ble født som mann, og har en kvinnelig sjel, og det er selvmotsigende at en pave mener mennesker bare er laget av kjøtt, ikke åndelige aspekter, sier Luxuria.

Jakten på lykken

  • Det som holder Paven våken om natten, er ideen om at mennesker kanskje er i stand til å finne sine egne seksuelle identiteter, i forsøk på å ha lykkelige liv, oppsummerer lederen for Gaynet, Franco Grillini.

Mark Dowd i den kristne miljøorganisasjonen Operation Noah sier til BBC at pavens kommentarer avslører «manglende åpenhet over for skapelsens kompleksitet».

Den katolske kirke motsetter seg homofilt ekteskap. Ifølge dens læresetnigner er homoseksualitet i seg selv ikke en synd, men homoseksuelle handlinger er syndige.

Vatikanet har motsatt seg en foreslått FN-resolusjon som vil oppfordre til dekriminalisering av homoseksualitet, med den begrunnelse av resolusjonen går for langt.

Foto: Reuters

AFTENPOSTEN/FÆDRELANDSVENNEN