Bildeserie: Thorkildsens karriere i bilder

Send din gratulasjon til Lunde-jentene og Andreas Thorkildsen! Send en sms med kodeord FV OL til 1985 med din gratulasjon og navnet ditt. Meldingene blir lagt ut på fvn.no. (Pris: 2 kr pr. sms)

BEIJING: — Han viste «1-tegnet» til meg og treneren, og da visste jeg at han var i form, sier Vukicevic til fvn.no rett etter gullkastet.

Hun var veldig stolt over kjæresten.

— Det finnes ingenting større enn å vinne OL-gull i friidrett. Allerede på Bislett (i begynnelsen av juli, da Thorkildsen slo alle, red.anm.) så jeg at gullformen var inne, sier hekkeløperen.

Vukicevic mener også at Thorkildsen på forhånd visste at han kom til å gjøre det bra.

— Han har vært sikker på seg selv i hele dag, sier hun.

- Utrolig lettet

Andreas Thorkildsen forstod også på forhånd at det kunne gå veldig bra.

— Jeg følte det gikk kjempebra. På oppvarminga kastet jeg ikke så veldig langt, men utrolig bra teknisk, sier han til NRK.

— Jeg er utrolig lettet. Jeg har sittet inne i hele dag og bare ventet, fortsetter han.

OL-rekorden slått med 40 cm Thorkildsen gikk i ledelsen med sitt første kast på 84,72 meter. I neste kast økte han, da spydet landet på 85,91 meter. I sitt tredje kast gikk det enda bedre – Thorkildsen kastet sitt beste kast så langt i år på 87,93 meter.

Vi fulgte finalen direkte her

Fjerde kast gikk ikke like bra, det landet på 85,13 meter.

Men så slo kristiansanderen til med gullkastet som er ny olympisk rekord: 90,57 meter! Den forrige rekorden var på 90,17 og ble holdt av Jan Zelezny.

Sølvet gikk til latvieren Ainars Kovals med 86,64, mens regjerende verdensmester Tero Pitkämäki fra Finland tok bronse med 86,16. - Et kast til månen

Toppidrettsjef Jarle Aambø var storfornøyd med Thorkildsen.

— Han var helt konge utpå der. Han klinket til med et kast til månen, og virket helt trygg på seg selv, sier han.

Kjetil Tømmernes, sportssjef i friidrettsforbundet, roser kristiansanderen for forberedelsene.

— Han er ekstremt god på de siste forberedelsene, sier Tømmernes til fvn.no.

Videre forteller han at han oppfordret Thorkildsen til å gi alt i finalen.

— Han dominerte fra første til siste kast, han var helt sjef. Jeg snakket med ham før han gikk på banen. Da snakket vi om at han var helt skadefri og hadde forberedt seg godt, så det var bare å dra på, sier Ketil Tømmernes.

Les også: Kristiansandsordføreren lover fest

SEIERSRUNDE: Andreas Thorkildsen fikk tak i et norsk flagg og løp en seiersrunde på stadion i Beijing etter at gullet var sikret. Foto: Scanpix

GULLGUTTEN: Andreas Thorkildsen sjekker at gullmedaljen er ekte etter medaljeseremonien på stadion i Bejing. Foto: Scanpix