EVJE OG HORNNES: — Alt i alt kommer vi nok ut bedre økonomisk som økologiske produsenter, sier Søren Hodne, bonde på Hodne.

Han er en av 22 Agderbønder som har benyttet seg av statens tilbud på økologiske melkekvoter. Ti prosent av de statlige melkekvotene ble i år solgt som økologiske kvoter. I Tine Meierier Sør er det bøndene på Agder som er desidert mest interessert i økologisk melk. Søren og Ingebjørg Hodne har drevet økologisk melkeproduksjon i ti år.

— Vi meldte interesse for å kjøpe større kvote i forbindelse med ekstratilbudet i år. Vi var litt i tvil, for det er snakk om mye penger, og du skal ha grunnlag for å produsere også, sier Søren Hodne.

Han driver i samdrift med Tom Terje Haugland, og til sammen har de to bøndene nå en melkekvote på 200.000 liter. Det tilsvarer cirka 38 melkekyr. Den rødgrønne regjeringen har som mål at 15 prosent av norsk landbruk skal være økologisk i 2015. Så langt er tallet drøye fire prosent på landsbasis. Begge Agderfylkene ligger under landsgjennomsnittet.

Veien å gå

Grunnen til at ekteparet Hodne ville satse økologisk, var ikke idealisme.

— Vi valgte å drive økologisk fordi det virket gunstig og fordi de økonomiske resultatene kanskje var bedre med økologisk produksjon, sier Søren Hodne.

Nå angrer de ikke på valget.

— Etter hvert har det vokst frem en interesse for økologisk drift. Nå tror vi at dette er veien å gå, det er bedre for dyra og mer skånsomt mot miljøet, mener Ingebjørg Hodne.

Hun har også startet produksjon av økologisk smør, med melk fra gården.

— Vi hadde litt overproduksjon av melk, så jeg fant ut at jeg kunne prøve å kinne smør av melka vår. Vi produserer smøret på meieriet på Byglandsfjord. Det har blitt en stor suksess. Vi har produsert nesten et tonn på halvannet år, forklarer hun.

Lite syke kyr

De får 60 øre mer per liter for den økologiske melken enn for vanlig melk. Men kostnadene er også høyere. På noen områder, i alle fall.

— Vi har nesten ikke besøk av dyrlegen lenger, forteller Ingebjørg Hodne.

— Dyrlegeregningene har gått drastisk ned etter at vi la om til økologisk. Dyrlegen griner hver gang han kjører forbi her, sier Søren Hodne.

Økologiske melkekyr skal bare få økologisk fôr. De skal gå fritt i fjøset, og ha tilgang på utearealer. Ekteparet Hodne håper norske bønder snart får øynene opp for økologisk landbruk.

— Norge er mye senere ute i forhold til økologiske produksjon enn resten av Europa. Jeg tror nok det må være bedre økonomi i økologisk jordbruk for å lokke folk over. Men for en gangs skyld er vi i forkant av Rogaland, og det må vi være stolte over, sier Søren Hodne.

— Vi som er økologiske bønder ønsker at det skal komme flere til, slik at vi kan tilby flere produkter. Utvalget i økologiske produkter er for dårlig nå, mener Ingebjørg Hodne.