Frp fortsetter nedturen til 14,1 prosents oppslutning, ned 2,8 prosentpoeng fra august og ned nesten 9 prosentpoeng siden stortingsvalget i 2009. Frp taper stort til Høyre. Hver femte av dem som stemte Frp i 2009 peker nå på Høyre, viser Opinions stortingsvalgmåling for september, som er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). SV mister 18 prosent av velgerne sine til Ap og hele 13 prosent til Venstre, og er nå nede i elendige 4,7 prosent. Det er en tilbakegang på 1,7 prosentpoeng.

KrF havner under sperregrensen med sine 3,6 prosent (tilbake 1,4) fordi stadig flere av partiets velgere setter seg på gjerdet.

Valgforsker Bernt Aardal mener målingen bekrefter at Ap gjør det klart bedre på stortingsmålinger enn på kommunemålinger. Partiet ligger i overkant av 31 prosents oppslutning i snitt ved kommunemålingene.

– Ap har gått tilbake ved 12 av 16 kommunevalg etter krigen, sammenlignet med foregående stortingsvalg, sier Aardal, som også har merket seg at SV ikke bare lekker til AP, men også til Venstre.

– Det har vi ikke sett mye av tidligere, sier Aardal. Han mener det er rimelig å anta at dette kan skyldes både skole— og miljøpolitikk, som SV avgir «eierskap» på til Venstre.

– Dette er en veldig hyggelig meningsmåling som viser at vi begynner å bevege oss tilbake til gamle høyder, sier Høyre-leder Erna Solberg til ANB.

Tallene for de øvrige partiene (endring fra august i parentes): Sp 5,2 prosent (fram 0,6), Venstre 5,2 prosent (fram 1,4), Rødt 2,6 prosent (fram 0,6) og Andr 0,9 prosent (fram 0,6). (©NTB)