Folksomt: Interiørbevisste og nysgjerrige sørlendinger strømmet til Corona i Vågsbygd sin inspirasjonskveld med Halvor Bakke. Foto: Sondre Steen Holvik
Duftpinner: Designere har duftpinner i sin egen kolleksjon, og sier han er avhengig av dem. Jo flere du putter oppi, jo mer lukter det. Foto: Sondre Steen Holvik
Folksomt: Interiørbevisste og nysgjerrige sørlendinger strømmet til Corona i Vågsbygd sin inspirasjonskveld med Halvor Bakke. Foto: Sondre Steen Holvik
God design: Møblene til Halvor er stramme og stilrene, men samtidig komfortable. De ble lansert i 2011, men det kom nye farger i 2012. Foto: Halvor Bakke
Egen kolleksjon: Designeren har sitt eget møbelkonsept, Signature Collection by Halvor Bakke. -Jeg har designet kolleksjonen for Bohus, sammen med produsentene Formfin og Kristensen&Kristensen, sier han. Foto: Halvor Bakke

KRISTIANSAND : — Eikeparkett som blir oransje etter noen måneder, hvit høyglanskjøkken fra Ikea og eggehvite vegger. Jeg fikser det ikke, altså, sier designer Halvor Bakke.

— Og shabby chic, selvsagt, det var vi ferdig med for fem år siden. Tenk, opp i alt det sarte og hvite bor det ofte en mann, stakkars, fortsetter han og høster latter blant kvinnene i salen. De kjenner seg igjen. Halvor synes altfor mange hjem ser like ut.

Hvitt er kjedelig

— Folk sier gjerne "Å, så fint og lyst du har det". Nei! Det er dritkjedelig og kjønnsløst! Ikke vær som venninna di, fortsetter Halvor og viser inspirerende bilder, både fra magasiner og sitt eget hjem, som skal få tilhørerne til å tenke selv. For det er det det handler om.

Kjenn på hva du liker

— Kjenn etter, og finn ut hva du liker, da kan du leve lenge med det. Gult er kult, det er trendy. Men jeg liker det ikke, derfor bruker jeg ikke gult.

Og sånn har vi det alle. Han råder oss til å være ærlige mot oss selv.

God design: Møblene til Halvor er stramme og stilrene, men samtidig komfortable. De ble lansert i 2011, men det kom nye farger i 2012. Foto: Halvor Bakke

— Mannen min er svensk, det må jeg bare leve med, og flyvertinne i SAS, enn så lenge. Jeg må passe hønene hans når han er på jobbreise, men poenget er at vi ikke har forandret noe hjemme hos oss på tre år. Vi har det sånn vi liker å ha det. Når man innreder etter magefølelsen, og ikke etter trender, varer det lenger.Halvor Bakke fortsetter å selvironisere og vet å holde på publikums oppmerksomhet.

— Mannen min og jeg er blitt "pinsevenner", hver pinse reiser vi på bobilferie. Fordelen er at vi har god plass i bilen, og kan kjøpe store ting med hjem. Kjøkkenbordet vårt er fra et marked i utlandet. Jeg liker å innrede med noe som har en historie med seg, resirkulering er bra. På den måten får man et ærlig og ekte hjem, som er personlig.

Kjør på med farger

Og så kommer ikke Halvor Bakke utenom fargene. Jo mørkere jo bedre.

— Jeg har en liten leilighet i Oslo, eller det er egentlig en skoeske, for den er bare på 13 kvadratmeter. Der er alt malt mørkegrått. Det er bare tull at man ikke kan ha mørke farger i små rom. Skal du male hjemme,

God design: Møblene til Halvor er stramme og stilrene, men samtidig komfortable. De ble lansert i 2011, men det kom nye farger i 2012. Foto: Halvor Bakke

råder jeg deg til velge en eller to grader mørkere enn det du egentlig hadde tenkt.

Selv om det er utrendy å følge trender slavisk, lever både Halvor Bakke og Corona, som har inviterte til inspirasjonskveld i forbindelse med åpningen av butikken på Lumber, av nettopp dem. Halvor designer både møbler og interiørartikler, og til våren lanserer han et nytt servise.

Verdensmester i oppussing

Nordmenn pusser opp i hjemmet for 60 milliarder i året, i tillegg til 7-8 milliarder på hytta. Åtte av 10 planlegger oppussing i nærmeste framtid. Mange av tilhørerne på Corona har kommet hit for å få råd om hva de bør velge. Hva er greia nå?

— Fugler og ugler er kjempetrendy. Hvis noen av dere har en utstoppet skjære, kjøper jeg den gjerne, smiler han spørrende.

Halvor fortsetter å inspirere med bilder av et rom tapetsert med sider fra interiørmagasiner, og en annen vegg som er tapetsert med stoff.

— Skal man absolutt ha hvite vegger, kan det være fint å ramme vinduet inne med en gråmalt karm. Årets farge er forøvrig grønn, forteller han.

Og så var det dette kjøkkenet, da.

— I stedet for det kjønnsløse hvite, er det kjempekult med betong, rust og skinn på kjøkkenet. Sammen med resirkulerte materialer. Jeg elsker at ting har vært brukt før. Har du arvet en brun, gammel kommode, så brukt den. Det kan bli kjempefint, avlutter han.

Det gjelder bare ikke å falle for fristelsen å male den hvit.

Tre om Bakkes foredrag:

Per Christian Aastveit: Foto: Sondre Steen Holvik

Per Christian Aastveit:— Det var fantastisk å høre på ham, han er en flott person. Jeg kjente igjen det med gult, det liker ikke jeg heller. Men jeg liker farger, og kommer nok til å ta sjansen på å bruke enda mer av dem nå.

Kristin Skarpeid Foto: Sondre Steen Holvik

Kristin Skarpeid:— Jeg er interiørkonsulent og jobber i kjøkkenbransjen, og kom hit for å få inspirasjon. Jeg er ikke så glad i helt mørkmalte rom, men heller en mørk fondvegg. Jeg begynner å bli så gammel at jeg må har det litt lyst. Men jeg lærte at det er lurt å gå en runde med seg selv, og tørre å være litt mer vågal.

Gunn Slettebakken Foto: Sondre Steen Holvik

Gunn Slettebakken:— Det var både morsomt og inspirerende, og fint å høre at det gjelder å følge magefølelsen. Men jeg kjente meg litt igjen i dette "hvite og kjønnsløse", så det kan godt være jeg putter inn litt mer farger framover.