De to psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim mener Breiviks sykdomsutvikling har vart over tid. Fra 2006 isolerte han seg selv og mistet gradvis funksjonsevnen.

32-åringen kan ifølge psykiaterne også ha alvorlige personlighetsforstyrrelser, men de mener det ikke kan stilles noen diagnose om dette før Breivik eventuelt blir behandlet for schizofrenilidelsen.

— Regent

Psykiaterne har hatt 13 samtaler med Breivik og undersøkelsene har vart til sammen 36 timer. De finner at Breivik var psykotisk både på gjerningstidspunktet og i samtalene med dem.

I rapporten skriver de sakkyndige at Breivik lever i sitt eget vrangforestilte univers, og at alle hans tanker er styrt av dette. Han har «bisarre» og «grandiose» vrangforestillinger», der han mener seg utvalgt til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø, heter det.

Breivik har også sagt at han vil drive avlsprogram for nordmenn og opprette reservater.

Han ser seg som utvalgt til å frelse sitt folk, og sier at han begikk drapene av kjærlighet til folket. Han mener han er den mest perfekte ridderen siden andre verdenskrig og at hans organisasjon Knights Templar vil overta makten i Europa, ifølge rapporten.

Breivik har også antydet at han ser seg selv som framtidig regent i Norge.

Suicidal

De sakkyndige mener ifølge Dagbladet at Breiviks manifest har sitt utspring i «realitetsbristende storhetstanker» og at han totalt mangler evne til selvkritikk.

I tillegg til selvforherligende og grandiose vrangforestillinger, har Breivik også vrangforestillinger om forfølgelse, heter det i rapporten. Han frykter at han står overfor snarlig utryddelse, og han skal også ha hatt tanker om avlytting og overvåking.

Husby og Sørheim mener det er stor fare for at 32-åringen vil forsøke å ta livet av seg gjennom en handling rettet mot seg selv og dem han truet på livet. De mener altså at han er en fare for andre og for seg selv, og at dette vil vare over lang tid.

Ifølge aftenposten.no skriver de sakkyndige at Breivik har en livslang lidelse med behov for behandling med medisiner, men det vil være vanskelig å behandle ham.

- Hadde ikke hallusinasjoner

De sakkyndige peker også på at Breivik har hatt en vanskelig barndom med psykisk sykdom i familien. Han mangler fullstendig evnen til empati og er ikke i stand til å ta inn over seg ofrenes eller samfunnets perspektiv.

Breivik skal ha blitt gradvis verre i årene forut for terrorangrepet og endt med total funksjonssvikt, sosialt, praktisk og yrkesmessig.

Psykosen Breivik hadde under angrepene 22. juli var ikke utløst av rusmidlene han hadde inntatt, ifølge psykiaterne. Breivik hadde både anabole steroider, efedrin og koffein i kroppen.

De sakkyndige har ikke funnet at han hadde hørsels- eller synshallusinasjoner, men bemerker at han har usammenhengende tale.

Breivik har ikke på noe tidspunkt mottatt behandling for psykisk lidelse. (©NTB)