Onsdag var pressen invitert til en sniktitt på de åtte kunstverkene signert den norske dronningen. De er utstilt under tittelen «Tre reiser – tre landskap» sammen med åtte trykk fra hver av de to kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, som har samarbeidet med dronning Sonja. – Det er litt underlig å være den som nå skal vurderes, en ny opplevelse. Samtidig er det trygt og godt å gjøre dette sammen med disse inspiratorene jeg har hatt rundt meg, de kan så mye og er så sikre. Jeg føler at jeg er blitt båret fram, men jeg har gjort alt selv altså, sier dronningen til NTB.

De 24 originale kobber— og polymertrykkene utgjør en komplett mappe. Denne er trykket og solgt i 50 eksemplarer. Dronningens åtte verk er inspirert av fotografier fra Svalbard. Inntektene går til et stipend for å stimulere til utvikling av papirbasert kunst.

De 24 trykkene er bare en liten del av jubileumsutstillingen til Atelje Larsen, der 80 kunstnere bidrar. Likevel er det ingen tvil om at dronningen er det store trekkplasteret. Mer enn 30 journalister stimlet onsdag til utstillingen «Under stort press» på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

– Det er en utrolig flott utstilling som Atelje Larsen har fått til, trolig den største av sitt slag i verden, sier dronningen. (©NTB)