OSLO/MOSKVA: Kjernefysiker Nils Bøhmer i Bellona betegner situasjonen som urovekkende, men mener russerne opptrer forsvarlig. Urofølelsen knytter seg til det forhold at ubåten må ta inn vann i områdene der mannskapene vanligvis holder til.

– Dermed kan det også komme vann inn i reaktorområdet, sier Bøhmer til NTB.Ubåten lå i dokk for reparasjon da brannen brøt ut. Det man nå gjør er å senke dokken og dermed slippe vannet til også inne i ubåten.

Målinger

Statens strålevern følger nøye med på situasjonen.

– Vi har satt stab på Østerås og leser av målinger kontinuerlig, opplyser avdelingsdirektør for beredskap og miljø i Statens strålevern, Per Strand, til NTB.

– At vi setter stab kan høres dramatisk ut, men dette er noe vi rutinemessig gjør med en gang vi får beskjed om at det kan være mulig det blir utslipp. Vi er i løpende dialog med russiske myndigheter, og det ser ut til at dette kommer til å gå bra, sier Strand.

Beroliger

Russiske myndigheter var raskt ute med forsikringer om at strålingsnivået i området var normalt etter at nyheten om brannen ble kjent.Det russiske departementet for kriseberedskap sa i en uttalelse at det ikke var noen fare for at brannen skal nå fartøyets kjernereaktorer. Mannskapet slapp uskadd fra brannen og er blitt evakuert, het det videre i uttalelsen. Både helikoptre og båter ble satt inn i arbeidet med å slukke brannen.

Men folk som bor i området, er ikke beroliget, og noen har ifølge NRK krevd å bli evakuert.

Bellona frykter utslipp

Bellona fryktet tidlig at brannen skulle spre seg til innsiden av ubåten.

– Dersom brannen sprer seg til innsiden av båten, er vi redde for at radioaktivt materiale kan bli spredt, sa Bøhmer til NTB torsdag kveld.

Han torsdag i kontakt med Meteorologisk institutt, som kunne rapportere om ugunstig vindretning for Norge.– Dersom brannen sprer seg og radioaktivt materiale kommer ut av ubåten, vil vi kunne vente radioaktivt avfall i Norge om få timer, sa Bøhmer.

– Slått avFlammene sto over ti meter til værs, og TV-bilder viste en stor røyksky over Rosljakovo-verftet i den nordrussiske Murmansk-regionen som følge av brannen. Atomubåten Jekaterinburg, som er av typen K-84 fra 1984, lå i dokk for reparasjon på skipsverftet da brannen oppsto torsdag.

Ubåtens to reaktorer var på forhånd slått av, og fartøyet var avvæpnet, ifølge russiske tjenestemenn.

Jekaterinburg har kapasitet til å ha opptil 16 interkontinentale ballistiske missiler om bord. Langdistanserakettene antas å være utstyrt med atomstridshoder, skriver nyhetsbyrået DPA.

Også lokale myndigheter sa at det ikke var fare for noen radioaktiv lekkasje.

Brudd på rutiner

Brannen skjedde etter brudd på sikkerhetsrutinene, ifølge departementet for kriseberedskap.

Brannen skal ha oppstått i et trestillas i havna i Murmansk og derfra spredt seg til ubåten under en reparasjon.

– Flammene spredte seg til det ytre skroget, sier talsmann for marinen, Vadim Serga, til nyhetsbyrået Interfax, ifølge AFP.

Den russiske marinens nordlige flåte ble i august 2000 rammet av en alvorlig ulykke, da 118 personer døde om bord på atomubåten Kursk. Ubåten begynte å brenne og det oppsto eksplosjoner mens den var til sjøs.