Saken oppdateres

Ved 17-tiden lørdag meldte den statlige egyptiske TV-kanalen Al Arabiya at også president Mubarak trakk seg sammen med den sentrale partiledelsen i regjeringspartiet National Democratic Party.

Ved 18.30-tiden melder NTB at TV-kanalen trekker tilbake meldingen, og det er foreløpig ikke helt klart hva som er status.

Hele partiledelsen ute

Sønnen Gamal Mubarak trukket seg fra sitt toppverv i partiet, sammen med den sentrale partiledelsen. Ifølge CNN er det medlemmene av generalsekretariatet som har levert sine avskjeder lørdag. Kanalen skriver at det er uklart om Mubarak har gått av som partileder eller ikke.

Hossam Badrawi er utpekt som ny generalsekretær, og ifølge Ahram Online skal han tilhøre den liberale fløyen i partiet.

Ifølge CNN har opposisjonsledere og intellektuelle i Egypt lørdag hatt møter med Egypts nye visepresident, general Omar Suleiman, for å diskutere muligheter for å få president Mubarak fjernet fra makten, hovedkravet til de titusener av demonstranter i Kairos gater.

Ifølge Ahram Online er den nye generalsekretæren Badrawi medlem av en rekke ulike politiske institusjoner i Egypt. Han sitter i det øvre kammeret i det egyptiske parlamentet, og er en av de åtte medlemmene i partiets politiske sekretariat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Også Hosni Mubaraks sønn, Gamal Mubarak, trekker seg fra partiledelsen lørdag. FOTO: AMR NABIL/AP

— Hæren samarbeider med vesten

Professor i nasjonal sikkerhet ved US Naval Postgraduate School, Robert Springborg, sier til The Guardian at den egyptiske hæren samarbeider med vesten for å få fjernet Mubarak fra makten i Egypt samtidig som hæren beholder sin innflytelse over det politiske systemet i landet.

— Det er politisk jiujitsu fra militærets side å få folkemengden opphisset og fokusert på Mubarak, som så vil bli ofret mens militæret ses på som nasjonens redningsmenn, sier Springborg til avisen.

Vil redusere Mubaraks makt

Lørdag skal Suleiman ha hatt møter med andre i den militære toppledelsen og diskutert hvilke steg man kan ta for å begrense Mubaraks utøvende makt, og muligens også fjerne ham fra presidentpalasset, ifølge The New York Times. Avisen har informasjonen fra egyptiske og amerikanske embetsmenn.

Suleimans plan er så å lede en overgangsregjering som vil forhandle med opposisjonslederne om å endre deler av Egypts grunnlov og begynne arbeidet med å få på plass demokratiske endringer, ifølge avisen.

- Forventet strategi

Jacob Høigilt mener det som nå skjer, er en forventet strategi fra dem som sitter igjen på toppen. Presidenten og regimet er under hardt press mens tusenvis av mennesker demonstrerer i en rekke byer med krav om Mubaraks avgang.

- Det å fjerne Mubarak er en effektiv måte å svekke demonstrantene på. Ganske mange vanlige egyptere vil nå si at de har oppnådd noe med demonstrasjonene, tror Høigilt.

Det er ikke usannsynlig at et slikt grep vil føre til at demonstrasjonene mister bredde, noe som vil gjøre den harde kjernen i opposisjonen sårbar, spår Fafo-forskeren.

En av lederne i hæren troppet lørdag opp på Tahrir-plassen i Kairo for å be demonstrantene der om å avslutte protestene mot regimet.

— Dere har alle rett til å gi uttrykk for meningene deres, men vær så snill å bevar det som er igjen i Egypt. Se rundt dere, sa Hassan al-Roweny til demonstrantene, som svarte med nye krav om at Mubarak må gå.

USA støtter initiativet

Obama-adminsitrasjonen ga lørdag sin fulle støtte til en slik eventuell overgangsregjering med en formell uttalelse.

På en konferanse uttalte utenriksminister Hillary Rodham Clinton at det nå er viktig for USA å støtte Omer Suleiman i hans arbeid med å roe gemyttene i landet og gå i dialog med opposisjonen, inkludert Det muslimske brorskap.