Libya: TV-kanalen Al Jazeera har fått tallet på drepte fra kilder i helsevesenet. Tallet er ikke bekreftet fra andre kilder.

Sammenstøtene skal ha funnet sted natt til mandag, etter at sønnen til Libyas leder Muammar Gaddafi, Seif al-Islam, holdt en tale på statlig fjernsyn. Tusenvis av motstandere av regimet samlet seg da på Den grønne plassen i Tripoli.

Ifølge Libyas statlige nyhetsbyrå JANA strømmet folk fra ulike stammer ut i gatene mandag for å vise sin støtte til Gaddafi.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) meldte før tall fra Tripoli ble kjent at antallet drepte i oppstanden var steget til minst 233. Tallet er basert på opplysninger fra landets sykehus.

Ifølge HRW har sikkerhetsstyrker blant annet skutt med maskingevær mot demonstranter i Benghazi.

Brann

Flere regjeringsbygninger i Libyas hovedstad Tripoli sto mandag formiddag i brann, melder øyenvitner.

– Jeg kan se at Folkets hall står i flammer, og at brannmannskaper prøver å slukke brannen, rapporterer en Reuters-journalist.

Også flere av de viktigste regjeringsbygningene er blitt påtent av rasende libyere, ifølge øyenvitner.

Regimekritiske demonstranter skal også ha inntatt og plyndret hovedkvarterene til den statlige TV-kanalen Al-Jamahiriya Two og radiostasjonen Al-Shababia.

Natt til mandag fikk regjeringskritiske demonstranter ta seg inn i Tripoli, men ble så møtt av sikkerhetsstyrker som skjøt i lufta og drev demonstrantene ut igjen. Gaddafi-vennlige demonstranter overtok på gatene, men på morgenen ble det sagt at Tripoli var rolig.

TV-tale

Lite tyder på at TV-talen til Muammar Gaddafis sønn Saif har bidratt til å roe stemningen i landet.

I talen natt til mandag truet Saif Gaddafi med at oppstanden kan utvikle seg til borgerkrig med tusener av drepte. Samtidig lovet han reformer og lønnsøkning i et forsøk på å få krisen under kontroll.

I Benghazi sier innbyggere til nyhetsbyrået Reuters at byen i praksis er i opposisjonens hender.

– Folk her i Benghazi ler av det han sier. Det er den samme gamle historien med løfter om reform, og ingen tror på det han sier, sier en advokat i Benghazi til BBC etter Saifs tale.

– Han er en løgner. I 42 år har vi hørt disse løgnene, fortsetter advokaten.

Ber om dialog

Libyas ledere må gå i dialog med opposisjonen, sier en tidligere representant for regimet mandag.

En uttalelse fra Mohamed Bayou er et tegn på splittelse internt i Libyas ledelse. Bayou var inntil for en måned siden regjeringens fremste talsmann.

Han oppfordrer Saif Gaddafi til å invitere opposisjonen til samtaler om en ny grunnlov og stoppe voldsbruken mot demonstrantene.

– Jeg håper han forandrer talen og innrømmer den interne opposisjonens eksistens og går i dialog med dem om grunnleggende endringer i Libyas system, sier Bayou i uttalelsen som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.

Kontroll

En professor ved universitetet i Benghazi sier til TV-kanalen Al Jazeera at opposisjonen har overtatt sikkerheten i byen.

– Væpnet ungdom har kontroll med byen. Det er ingen sikkerhetsstyrker noe sted, sier professor Hanaa Elgallal til Al Jazeera.

En aktivist sier folk er i ekstase over situasjonen, og at situasjonen er rolig.

– Byen er ikke lenger under de militæres kontroll. Den er fullstendig under demonstrantenes kontroll, hevder han.

Vil kjempe

Det er spekulasjoner om hvor sterkt Gaddafi-familien står, men mange eksperter viser til en historie med ekstrem maktbruk. Rundt 1.000 fanger ble drept i et fangeopprør i 1996, og familien har antydet at den vil kjempe også nå.

– Vi vil ta til våpen og kjempe til siste mann, advarte Saif Gaddafi i talen natt til mandag.

– Vi skal dø på libysk jord, sier kilder i Gaddafi-familien til den saudiarabiske avisen al-Sharq al-Awsat ifølge The Guardian. (©NTB)