ARENDAL: — Vi må rydde opp i egne rekker, sa styreleder Camilla Dunsæd da styret i Sørlandet sykehus i dag begynte behandlingen av en sak om fristbrudd og ventelister.

Sykehuset hadde for eksempel mellom 1100 og 1200 pasienter som hadde ventet i mer enn ett år for å få behandling ved inngangen til 2012. Målet er at ingen skal vente mer enn ett år.

— Vi har gjort masse i løpet av året for å få ned disse tallene, både for fristbrudd og ventelister, sa fagdirektør Per Engstrand under sin redegjørelse på sykehuset i Arendal.

Og arbeidet har gitt resultater. Engstrand mener ventende over ett år ikke skal eksistere ved nyttår 2013. Dessuten er ventetid og fristbrudd redusert, og vil fortsette å minke.

Men det er ikke nok for å holde unna. Helse Sør-Øst har derfor sagt at sykehusene må bruke mer private helseklinikker, og har også bevilget mer penger til dette. Dette har Sørlandet sykehus tatt på alvor, og vil henvise flere og flere til privatklinikker..

— Avtaleverket mellom Helse Sør-Øst og private er imidlertid for dårlig. Det omhandler bare selve operasjonen, ikke utredning og diagnostisering. Så da vi oversendte 100 pasienter til private, fikk vi 93 igjen, sa Engstrand.

Administrerende direktør Jan-Roger Olsen pekte på at enkelte av inngrepene som pasienter venter på er av kosmetisk karakter. Altså mindre alvorlig for helsen:

— Vi kan kanskje bli strengere på å nedprioritere slike ting. Men siden det ikke er ens praksis blant sykehusene kan pasientene kreve seg behandlet ved et annet sykehus. Og da vil vi bare få igjen en gjestepasientregning som er dobbelt så høy som om vi hadde gjort det selv, sa Olsen.

Dersom sykehuset ikke får unna nok av køene med å bruke private klinikker på Sørlandet, vil sykehuset også bruke privatklinikker andre steder i Norge.