KRISTIANSAND: Langs Akerselva i Oslo triller skuespiller Henrik Rafaelsen på sønnen Jack på sju måneder. Elva bruser, og barnet våkner. Gråter. Samtidig prøver Rafaelsen å forklare hvordan det var å få «Oscar-telefonen».

– De ringte i morges, ganske tidlig, og da tenkte jeg: Det var jo gøy. Men altså, det skal mye til for at den blir valgt ut, det er så mange filmer som kjemper, er det ikke femti? Spør han.

Og dét er det. I går ble det nemlig kjent at filmen «Sykt lykkelig» kan bli nominert i klassen Beste utenlandske film under utdelingen i Los Angeles i februar 2012. Filmen konkurrerte med «Oslo, 31. August» og «Sønner av Norge» om å bli Norges kandidat til verdens største filmpris, og nå skal Oscar-akademiet avgjøre om «Sykt lykkelig» er den beste av totalt 50 filmer som kjemper om den samme nominasjonen.

Tør ikke håpe.

Samtidig, et annet sted i Oslo: Motspilleren Agnes Kittelsen er akkurat ferdig med «Kon Tiki»-innspillinger i Thailand, og i gang med «Halvbroren» i Oslo. Midt i lunsjen snakker hun gjerne om å være et norsk Oscar-håp, i rollen som Kaja i «Sykt lykkelig».

– Dette var viktig for meg. Dette beviser nemlig at norsk film også har et marked utenfor Norge, sier Kittelsen, som innrømmer at hun drømmer om en Oscar.

– Jeg må være ærlig og si at det hadde vært utrolig gøy. Uansett er det gøy å komme så langt som nå, med vår lille film med begrenset budsjett og begrenset tid, sier hun.

Selv om filmen har høstet gode kritikker i utlandet, var norske anmeldere delt i sin oppfatning av filmen. Hvorfor treffer den bedre i utlandet?

– Vi fikk enstemmig god mottakelse i utlandet. Vi merket det under Sundance. Det folk syntes var pinlig i Norge, syntes folk var sterkt i USA. Der forsto publikum filmen slik vi ville. Men jeg vet ikke hvorfor det er slik, sier hun.

Styrke i utlandet.

Henrik Rafaelsen vet heller ikke.

– Jeg aner ikke. Kanskje den oppleves som ekstra dristig og annerledes i USA? Den balansen mellom komedie og drama, som vi fikk kritikk for i Norge, så mange på som en styrke i utlandet. Foreløpig er det bare hyggelig at de har troen på filmen, forteller Rafaelsen, som mottok Amandaprisen 2011 i kategorien Beste mannlige skuespiller for sin rolle i filmen for bare noen uker siden.

– Men en av fordelene til filmen, og grunnen til at den kanskje ble valgt, er at vi vant en stor pris under Sundancefestivalen, og den skal gå på amerikanske kinoer. Oscar handler også mye om ulike kampanjer for å få filmer fram. Så «Sykt lykkelig» blir i alle fall sett, den blir godt mottatt og får fine kritikker. Det er en fordel, sier Rafaelsen.

– Drømmer du også om Oscar-statuetten?

– Det er ikke noe jeg tør å drømme om en gang. Det er så fjernt og uaktuelt. Dessuten er det ikke gitt at de beste filmene blir nominert. Jeg er stolt over «Sykt lykkelig», uavhengig av om den får Oscar eller ikke. Vi som er med i filmen kan selv vurdere om vi har lyktes eller ikke, sier Rafaelsen, som snart er i gang med innspillingen av en ny spillefilm, «Akkord», som kommer neste år.

Berømmer skuespillerprestasjonene.

«Sykt lykkelig» er ifølge egenreklamen en «komedie om utroskap, elgkjøtt, blowjobs og cottage cheese», og hadde premiere på kino i november 2010. Til nå har den blitt sett av rundt 30.000 nordmenn på kino. «Happy Happy» er den engelske tittelen på filmen, som allerede er solgt til 15 land. Den blir vist på kino i USA i løpet av høsten. Den har også vunnet priser under filmfestivalen i Brussel og på Robert Redfords filmfestival Sundance i USA.

Filmen fikk blandede kritikker i norske medier, med terningkast tre hos NRK Filmpolitiet, fire i VG, fem hos Side2 og to i Natt og dag. Sewiskys film skal nå vurderes av det amerikanske Oscar-akademiet sammen med 59 innsendte bidrag fra resten av verden. Nominasjonene offentliggjøres 24. januar, og selve Oscar-utdelingen finner sted i Los Angeles 26. februar 2012. Her er juryens begrunnelse:

«Sykt lykkelig er en galgenhumoristisk historie som leker med det beksvarte uten noen gang å vike fra alvoret og varmen i det mellommenneskelige. I forgrunnen ligger ønsket om å bli elsket, frykten for å bli sveket, redselen for å stå frem med sitt sanne jeg; alt dette overbygget med et herre-slave-tema som formidles gripende konkret gjennom barns lek, og i overført betydning ektefeller imellom. Aspektet understrekes gjennom bruken av friggjøringssanger i form av negro spirituals, der koret bryter inn i handlingen og kommenterer den.

Regissør Anne Sewitsky bevarer nyansene i Ragnhild Tronvolls mangefasetterte manus og Anna Mykings detaljrike og velkomponerte foto er imponerende. Sykt lykkelig er en film som forbilledlig viser oss det veldig store i det ganske lille, og rører oss med flotte skuespillerprestasjoner, spesielt fra hovedrolleinnehaverne Agnes Kittelsen og Henrik Rafaelsen.»