Verdens helseorganisasjon hadde håpet å utrydde meslinger i Europa i år. I stedet har antall syke i Vest-Europa økt med 60 prosent siden 2000. Dette skjer blant annet fordi alternative miljøer vedlikeholder barnesykdommen ved å ikke vaksinere barna sine.Danske helsemyndigheter advarte i forrige uke om risikoen for et større utbrudd, og også i Norge er det grunn til bekymring.

– Særlig når det gjelder alternative miljøer hvor barn ikke blir vaksinert. Vi så et utbrudd i Norge i 2008 på en steinerskole med smitte fra Tyskland og Østerrike, sier Dr. Rebecca Martin i WHO til NRK.

Også spesialist i infeksjonssykdommer, Gunnar Hasle, mener risikoen er stor for sykdomsutbrudd i Norge.

– Hvis det kommer et menneske til Norge med meslinger, kan vi regne med et utbrudd. Så smittsom er denne sykdommen, sier han til NRK.

Homøopat Gro Lystad ser ingen grunn til bekymring for meslinger. Hun mener sykdommen er bra for barn.

– Meslinger er ifølge Rudolf Steiner en transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske. Dette blir vi fratatt ved vaksinasjon, sier Lystad, som forteller at enkelte foreldre i Steiner-miljøet går inn for å få barna smittet av sykdommen.

Meslinger dreper fortsatt i underkant av 200.000 barn verden over. Sykdommen svekker immunsystemet, og påfølgende sykdommer som hjernebetennelse dreper også barn i rike land. (©NTB)