Les også:

  • Boligkjøpere mener tempoet blir for høyt

  • Unge rammes hardest økonomisk

  • Bygger stadig flere boliger

  • Boligprisene opp i mai

  • Verre for unge i boligmarkedet

At Rottefella-bindingene og den kjente Tripp Trapp— stolen fra Stokke er norske oppfinnelser, visste nok de fleste av oss.

Men at også gassturbinen, røngtenkontrastvæsken og kunstgjødselet også ble funnet opp her til lands?

Nå skal Nitimen og Patentstyret kåre Norges viktigste oppfinnelse i anledning sistnevntes hundreårsdag.

Det finnes mange gode eksempler på norske patenterte oppfinnelser som har gjort seg sterkt bemerket, og her er de ti oppfinnelsene som Patentstyret har plukket ut:

H-vinduet

Vinduet som kan snus rundt sin egen akse. Ideen om et vippbart vindu ble først utprøvd i en kjeller i Ålesund i 1959. Den medførte en vindusrevolusjon. Og ikke minst: oppfinnelsen revolusjonerte vindusvaskingen.

Binders

Norges kanskje mest kjente oppfinnelse er samtidig den mest overvurderte. Den berømte, lille dingsen er nemlig ikke spesielt norsk. Nordmannen Johan Vaaler fikk riktignok patent på en papirklemme, men den var så upraktisk at den aldri ble satt i produksjon. Og det fantes allerede langt bedre utgaver av den i andre land. Men bindersen spilte en helt spesiell rolle i Norge under krigen. Nordmenn bar den i jakkeslaget som symbol på motstand og samhold.

Rottefella skibinding

Gamle sykkeldeler ble sveiset om og skapte etter hvert revolusjon i skispor over hele verden. Gjennombruddet kom etter olympiaden i St. Moritz i 1928. Rottefella er fremdeles en av verdens ledende produsenter av skibindinger.

Ostehøvelen

”Skjær pent av osten” stod det på mange ostefat i gamledager. Det ga snekkeren Thor Bjørklund ideen med å overføre et prinsipp fra høvelbenken til kjøkkenbenken. I 1925 fikk han patent på ostehøvelen. Oppfinnelsen ble både allemannseie og symbol på norsk nøysomhet.

Tripptrapp-stolen

Stolen som på genialt enkelt vis vokser sammen med barnet. En slager over hele verden, solgt i mange millioner og likevel kanskje Norges mest piratkopierte produkt.

Gassturbinen

Verdens første maskin som fikk energi ut av en gassturbin. Materialet tålte riktignok ikke varmen. Men oppfinneren Jens Ægidius Elling ga ikke opp, og turbinene hans ble bedre og bedre. I dag regnes han som faren til selveste jetmotoren.

Sprayboksen

Banebrytende prinsipp forsket frem i et laboratorium hos malingsfabrikanten Alf Bjercke i 1926. Kanskje den oppfinnelsen med norsk opprinnelse som har solgt mest på verdensbasis.

Røntgen-kontrastvæsken

Norske Nycomed oppfant en kontrastvæske til bruk ved røntgefotografering. Den ble verdensledende, og ga helt nye muligheter til å stille treffsikre diagnoser ved hjelp av foto. Bløtvev, karsykdommer og kreft ble avbildet på helt nye måter. Nycomeds kontrastvæske har reddet utallige liv verden over.

Troll A-plattformen

Norsk ingeniørkunst på sitt beste. Med en høyde på hele 472 meter over og under havet, er den ikke bare den største betongplattformen som er levert. Troll A er også den høyeste menneskeskapte konstruksjon som noen gang er flyttet på. Og med sin patenterte teknikk har den stått for en femtedel av gassproduksjonen på norsk sokkel.

Kunstgjødsel

Med en banebrytende oppfinnelse fra 1903 klarte Birkeland og Eyde å fremstille nitrogenoksider fra luft ved bruk av elektrisitet i industriell skala. De bidro dermed til å fremstille verdens første nitrogengjødsel. Oppfinnelsen dannet grunnlaget for Norsk Hydro, og har hjulpet verden med å få mer mat.

Andre kandidater som ikke nådde helt opp var granatharpunen, hullkortmaskinen, påhengsmotoren og panteautomaten.