I noen av de modigste kommentarene som er kommet fra serbisk side siden den tidligere provinsen løsrev seg etter at NATOs tre måneder lange krig i 1999, sa Dacic at Serbia ikke lenger har råd til å stikke hodet i sanden.

— Serbisk suverenitet i Kosovo er noe som i praksis ikke eksisterer, sa han i nasjonalforsamlingen der de folkevalgte drøftet en resolusjon som ber om selvstyre for de titusener av serbere som fortsatt bor i Kosovo.

Resolusjonen ble natt til søndag vedtatt med klart flertall og med støtte fra regjeringen. Den vil indirekte innebære anerkjennelse av Kosovos selvstendighet, selv uten en formell anerkjennelse.

Appellen om selvstyre vil imidlertid bli avvist både av Kosovos myndigheter, som ikke vil gi serberne spesiell status, og av det serbiske mindretallet, som ikke vil underlegge seg Pristina og ikke vil nøye seg mindre enn å bli innlemmet i Serbia.

Dacic mener serberne i Kosovo blant annet bør få et uavhengig rettssystem, politi og kontroll over egen energiforsyning. (©NTB)