Direktør Tore Olaf Rimmereid (51) lener seg tilbake i skinnstolen i C. J. Hambros plass 2C. Han leder et selskap som de siste tre årene har utbetalt 4,3 milliarder kroner i utbytte til eier Oslo kommune.

Selskapet heter E-CO Energi og er trolig en ganske godt bevart hemmelighet. De eier helt eller delvis mer enn 60 kraftverk landet rundt. Eierskapet i E-CO Energi gjør Oslo til landets nest største eier og produsent av energi.

- Vi i E-CO selger energi på kraftbørsen, ikke rett til forbrukerne. Dermed har vi heller ingen markedsføring rettet mot publikum. Det er ikke naturlig for oss å gå inn som sponsorer for idrettsarrangementer og fotballag i Oslo. Det er kanskje derfor mange i Oslo ikke vet om oss, sier Rimmereid, og føyer til at selskapet har støttet både Vitensenteret og Teknisk museum.

— Råvareprodusent

E-CO Energi har 175 ansatte. 45 jobber ved hovedkontoret i Oslo. Resten driver selskapets anlegg i Aurland og Hallingdal. Direktøren for de gode tidene - Rimmereid - er utdannet siviløkonom ved handelshøyskolen i Bergen. Han har bakgrunn fra Finansdepartementet, Høyres stortingsgruppe, NRK, Kreditkassen og Sparebank 1. Jobben som vannkraftgeneral gjør at Rimmereid tjener mer enn ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland tilsammen.

- Vi er en råvareprodusent. Min jobb er å passe på at virksomheten drives godt - å ta vare på Oslo kommunes verdier, og sørge for stabilt, høyt og forutsigbart utbytte til kommunen, sier Rimmereid.

Etter konkursen i Oslo Vei AS fikk Oslo kommune kritikk for jobben de har gjort som bedriftseier. Rimmereid føler han får tydelige og greie føringer fra kommunen gjennom selskapets styre. Så langt driver E-CO utelukkende med vannkraft, men Rimmereid utelukker ikke andre typer kraftproduksjon.- Vi kan investere i vindkraft eller andre energikilder, men det må være lønnsomt. Vi driver ikke ulønnsom næringsutvikling.

Vil utvide

Utbyttet fra E-CO utgjør 2,2 prosent av kommunens inntekter i 2013. I tillegg kommer all skatt E-CO bidrar med. I 2011 og 2012 betalte de over halvparten av sitt overskudd — 2,2 milliarder kroner - til statskassen.

Også kommunene der E-CO driver kraftverk nyter godt av virksomheten. I kraftkommunen Aurland kommune står skatter og avgifter fra E-CO for 80 prosent av kommunebudsjettet.

Og mer penger kan det bli. E-CO har som mål å øke produksjonen - enten vet å forbedre eksisterende anlegg, eller ved å bygge nye.

Om få uker åpnes et nytt kraftverk på Embretsfoss der E-CO eier 50 prosent. Anlegget kostet ca. 750 millioner kroner, og vil produsere 330 GWh i året. Basert på strømprisene i 2012 vil det gi årlige inntekter på 99 millioner kroner.

Selskapet jobber også med tre nye kraftverk Gudbrandsdalen og Østerdalen. E-COs andel av energiproduksjonen herfra er 250 GWh hvert år - ca. 75 millioner kroner årlig.

Utsatt for vær og vind

E-COs inntekter falt 20 prosent fra 2010 til 2012. 2010 var et spesielt år med kald vinter og svært høye strømpriser. Fjoråret, derimot, startet med rekordhøy magasinfylling. Tilsiget av nedbør var godt over normalen, og strømprisene holdt seg lave.

Rimmereid er bekymret for lavere strømpris på sikt.

— Som følge av at produksjonen av fornybar energi vil øke kommende år, er vi bekymret for fallende priser fremover. Det vi svekke selskapets økonomi, sier Rimmereid. I 2012 økte E-CO kraftproduksjonen 10 prosent sammenlignet med 2011. Det veide opp for lave strømpriser.

Takket være prissikring, fikk E-CO i 2012 en gjennomsnittlig salgspris som lå 36 prosent over markedsprisen. Prissikring vil si at man forhåndsselger kraft.

- Faller markedsprisen under det vi har forpliktet oss å selge for, kan vi tjene store penger på det. Vi har Norges kanskje beste miljø innen analyse og produksjonsplanlegging. De gjør grundige vurderinger basert på vanntilsig, nedbør, kullpriser og en rekke andre faktorer, forsikrer Rimmereid.

- Når vi forvalter så store ressurser må vi ha et godt faglig godt miljø. Det gjelder både drift av anleggene, og salg av kraften til riktig pris. Vi forsøker for eksempel å legge vedlikehold til perioder der det tradisjonelt er lavest pris på kraft. Nå utover sommeren går strømprisen ned. Det er en arbeidsintensiv periode ved våre anlegg.

PS. Oslo kommune eier også halvparten av aksjene i mer kjente Hafslund, landets største netteier og strømselger.