KRISTIANSAND: Forrige lørdag kom han kjørende gjennom Hannevika mot byen med bussen full av passasjerer.

— I svingen så jeg traktoren komme seilende mot meg. Jeg så rett på sjåføren. Det var en ung mann. Han rattet og var helt fortvilet, helt vill. Traktoren kom sidelengs ut av svingen og over på min side i altfor stor fart. Som om han hadde mistet kontrollen, og ikke fikk til å bremse hengeren med gravemaskin på. Han ble skjøvet over veien og inn i bussen der jeg satt. Jeg ble ikke truffet av skuffa på traktoren, heldigvis, men av selve kroppen på traktoren. Jeg var sikker på at jeg skulle dø, at jeg skulle bli delt i to, forteller bussjåfør Arne Otto Kallevig.

Les saken:

Blødde og svelget blod

Bussjåføren Arne Otto Kallevig sier han hadde englevakt. Da traktoren med henger og gravemaskin oppå kom mot, trodde han at livet var over. Foto: Vegard Damsgaard
Arne Otto Kallevik er glad han overlevde. Foto: Jan Oddvar Eide

— Jeg kjørte pent og rolig. 38 km/t i 50- sonen, forteller sjefene mine som har sett på målingene i bussen. Da jeg så traktoren slakket jeg av. Og prøvde å kjøre inn til siden, men der sto veifenderne. Jeg kom ikke lenger ut. Da det smalt, sto bussen nesten stille, forteller han.Den kraftige kollisjonen som smalt inn hele førersiden på bussen, utløste sjokk og skriking i bussen. Fire personer ble innlagt på sykehuset etter kollisjonen.

— Jeg var ved bevissthet hele tiden. Det sprutet glass over alt. Rattet ble skjøvet inn over fanget mitt, føttene satt helt fastklemt. Jeg fikk en stor flenge i venstrearmen, huden ble dratt av. Det rant blod ned i ansiktet mitt. Jeg prøvde å tørke det vekk, men det rant bare mer. Jeg har aldri drukket så mye blod. Jeg må ha sett ut som et monster, forteller han og viser fram sårene fra toppen av hodet og helt ned til hælen, der han er plastret og sydd flere steder.

Fantastisk hjelp

Abdelrhman Ad Zaher (t.v.) og Basel Al Haj Said satt på bussen forrige helg, men slapp med skrammer. De ble med til sykehuset for en sjekk. Foto: Vegard Damsgaard

— Nettbuss har kurset og gitt oss god opplæring i hvordan vi skal kunne hjelpe passasjerene ved ulykker eller brann. Men i bussen satt jeg fastklemt. Kunne ikke røre meg. En av passasjerene kom og tok tak i rattet for å trekke det vekk fra meg. Han gjorde en fantastisk jobb, sier Kallevig og peker på bildene av Abdelrhman Ad Zaher (26) i avisen. Ad Zaher måtte selv på sykehus, men hjalp først bussjåføren.- Jeg vil tro at det bare tok 10- 12 minutter før brannvesenet hadde fått meg ut. Det var helt utrolig hvor raskt de var på stedet og hvor fort de fikk meg ut. Selv om de først måtte fjerne traktoren og hengeren, og så sprenge meg ut. Imens kom det en sykepleier som tok seg av meg og dekket meg til med et teppe, slik at jeg ikke skulle få mer glass og metall over meg. Jeg kan ikke få rost dem nok. Det er godt å vite at vi har så flinke folk rundt oss, sier bussjåføren.

– Her sitter jeg under teppet, fastklemt inne i bussen. Brannvesenet gjør klar for å skyte, for å få meg ut. De gjorde en fantastisk god jobb, sier bussjåføren Arne Otto Kallevig. Foto: Vegard Damsgaard

Englevakt

Nå kjenner jeg mest på hvor heldig jeg er.

— Jeg er sikker på at jeg hadde englevakt. Det er ikke tvil i min sjel. Datteren min fortalte at hun hadde bedt til Jesus om at han ikke måtte ta pappa nå. Og her sitter jeg. Noen skrammer og sår hist og her. Og et brukket ribbein. Men jeg lever. Det må jo bety at Han mener jeg har mer jeg skal gjøre her. Jeg trodde jeg skulle dø. Men nå kjenner jeg mest på hvor heldig jeg er. Hvor godt jeg har hatt det. Hvor god mamma og pappa var, ungene og den fine familien min. Og så elsker jeg jo jobben min, smiler han. Jeg stortrives som bussjåfør. Det er verdens beste jobb, møte med passasjerene, de hyggelige menneskene. Det å kunne få hjelpe til når det trengs. Gode og omsorgsfulle kolleger og sjefer. Samtidig som jeg får sitte rett oppå 600 hestekrefter og kjøre buss, forteller han med et stort smil.

Om tre uker håper han å være klar for jobb.

— Men først må jeg samle krefter. Fortsatt er det mye smertestillende. Beinet er ikke helt som det skal, venstrehånda skjelver fortsatt. Men jeg har englevakt og jeg lever, sier han.

Passasjerene ble fraktet bort i ambulanser fra stedet etter ulykken forrige helg. Foto: Vegard Damsgaard

— Feil kjørefelt!

I et intervju med Fædrelandsvennen fortalte traktorsjåførens arbeidsgiver:

- Vår sjåfør sier at det var bussen som kom over i feil felt, og at han selv sto på bremsa.

Politiadvokat Hans Olav Røyr sier til Fædrelandsvennen at hendelsesforløpet ikke er avklart ennå. Begge sjåførene og vitner er avhørt.

— Men vi har ikke informasjon som underbygger at bussjåføren har vært i feil kjørefelt, sier han.

Arbeidsgiveren til traktorsjåføren ønsker ikke å kommentere saken, og viser til at deres sjåfør har sagt det som skal sies til politiet.

For bussjåføren Arne Otto Kallevig ble påstanden om at han kom over i feil kjørefelt et slag i ansiktet.

— Påstanden henger ikke på greip. Jeg opplevde beskyldningen som simpel. Jeg gjorde alt jeg kunne, og var nær ved å miste livet. Men sjefene mine sier jeg har gjort alt jeg kunne gjøre. Men det er vondt å få slik beskyldning, sier han.

Traktoren traff bussen på førersiden. Foto: Vegard Damsgaard

Regiondirektør Ole Martin Roland i Nettbuss Agder sier politiet har fått utlevert overvåkningsvideoen fra bussen.— De har også fått gps- sporingen fra bussen, som vi bruker i forbindelse med styringen av bussflåten vår. Dataene der viser bussens hastighet, nøyaktig plassering og g- krefter i bussen, sier han og legger til at selskapet først og fremst er glad for at ingen av passasjerene eller de to sjåførene ble alvorlig skadet.

— Det er det viktigste, sier han.

Bussens plassering ønsker han ikke å kommentere før politiet har avsluttet sin etterforskning.

Politiadvokat Hans Olav Røyr sier saken ikke er ferdig fra politiets side ennå, men at det meste av etterforskningen nå er gjort.

I tillegg undersøkes saken av Statens havarikommisjon.