Antallet asylsøkere som nå kommer til landet krever at vi må prioritere hvordan vi bruker ressursene best mulig.

Økningen i antall mennesker som søker asyl i Norge krever mye av oss, både praktisk og økonomisk. Det er et press rundt om i landets kommuner på det tilbudet av tjenester som skal ytes. Som integreringsminister er jeg opptatt av at de flyktningene som får opphold raskest mulig får startet sine nye liv.

Vil bli krevende

I 2014 bosatte norske kommuner om lag 7800 flyktninger. I år vil det bosettes over 10.000. Anslaget for 2016 er et bosettingsbehov på 18.000 flyktninger, inkludert 3000 overføringsflyktninger fra Syria som flertallet på Stortinget har vedtatt. Dette vil bli krevende, først og fremst for norske kommuner.

Da regjeringen nylig la fram forslag til et tilleggsnummer til statsbudsjettet, var det fordi vi som samfunn må håndtere denne utfordrende situasjonen, både på kort og lang sikt. Vi må evne å tenke nytt, også når det handler om hvordan vi bruker ressursene. Det gjelder blant annet tilgangen på kvalifiserte lærere til norskopplæring.

Skal vi makte å integrere 18.000 flyktninger i 2016, er vi avhengig av å bruke alle tilgjengelige lærerressurser for fremmedspråklige på de som innvilges opphold og som skal bosettes i Norge. Dette er en forutsetning for å lykkes med integreringen. Vi foreslår derfor at antall norsktimer som tilbys asylsøkere som ikke er innvilget opphold reduseres fra 250 til 175 timer.

Nettbaserte læremidler

Det betyr at asylsøkere fortsatt skal få norskopplæring, slik at de kan lære å kommunisere på enkel norsk. Det gir muligheter for å bruke nettbaserte læremidler for på egen hånd å gå videre med opplæringen. Jeg vil presisere at dette gjelder norskopplæring for asylsøkere, altså personer som venter på svar på sin søknad om asyl.

I en krevende situasjon må mange oppgaver løses på nye måter. Dette er ett grep som skal bidra til at vi som samfunn skal legge godt til rette for de som skal bli. Samtidig må vi forvente at de som får opphold lærer språket og bidrar til fellesskapet.