— Tatt i betraktning at vi måtte bruke mye krutt i Bergen for å få snudd virksomheten som lå i konkursboet etter Profitek, er jeg fornøyd med fjoråret. Men jeg vet ikke om jeg ville ha gjort det samme om igjen, sier Marvin Jensen (50).

Han snakker om Oneco, dette svært så ekspansive konsernet som definerer olje og gass, infrastruktur, industri, fornybar energi og bygg som sine kjerneområder. Som mange vil huske: Sent i 2010, under en viss hurlumhei, hoppet Jensen og hans direktørkolleger Arnstein Moy og Trond Larsen av fra det Agder Energi-eide entreprenørkonsernet Otera. De fikk med seg stavangerinvestoren Bjørn Rygg, og året etter var de i gang på nytt. Etter en rask serie overtagelser, virker oppkjøpstrangen å være foreløpig stilnet, og det tredje årsregnskapet fra Oneco foreligger.

Eller ikke?

NETT - Oneco-selskaper-2013---tabell.jpg

Intet konsernregnskap

For riktignok har 2013-regnskaper fra en lang rekke Oneco-selskaper ankommet Brønnøysund, men intet som sammenfatter alt sammen og kan kalles et konsernregnskap. I 2012 skjedde det, i form av regnskapet til Bri Energy AS, Bjørn Ryggs selskap som da eide drøyt 50 prosent av Oneco-systemet.

— Bri Energy har kommet under 50 prosent og inkluderer ikke lenger Oneco-regnskapet i sitt eget konsernregnskap. Så i 2013 blir det dessverre ikke avlagt noe konsernregnskap for Oneco, kun for de enkelte AS-ene, forklarer Marvin Jensen.

— Men dere må da ha et konsernregnskap, og det står jo sort på hvitt i en rekke av de andre regnskapene at de er «datterselskap av Oneco som utarbeider konsernregnskap. (...) Selskapet har forretningskontor Sagmyra 25, 4623 Kristiansand. Man kan her få utlevert konsernregnskapene.» Må jeg kjøre ut for å hente et konsernregnskap?

— He-he, vi har altså ikke noe konsernregnskap. Men vi setter oss ned sammen med revisor, sammenstiller og eliminerer interntransaksjoner. Jeg kan opplyse at omsetningen i fjor ble 1,8 milliarder kroner, mens EBITDA (driftsresultat før av- og nedskrivninger, finansposter og skatt, red.anm.) sank fra 70 millioner kroner i 2012 til 35 mill i 2013. Mye av reduksjonen skyldes det i Bergen, hvor vi gjorde en jobb for og sammen med Sparebanken Vest, forteller Marvin Jensen.

Han legger til at 2014 ser ut til å ende på 60-70 millioner kroner i EBITDA-resultat.

— Av 2014-omsetningen vil 400 mill komme fra tidligere Profitek-selskaper i Bergen, som vi ga 20-30 millioner for da vi overtok dem. Men tidligere omsatte de for 550 mill, og vi har også måttet redusere med 100 ansatte der oppe.

Friske penger

— Hva med betalingsevnen i denne ekspansjonsfasen?

— Å, vi merker jo at vi vokser og nå dekker hele Norge. Men vi har også sørget for en skikkelig egenkapital; ved utgangen av dette året vil den være på nesten 200 millioner kroner, hvorav vi eiere har lagt inn halvparten som rene kontanter.

626 ansatte

I mangel av et konsernregnskap for 2013, har Fædrelandsvennen lagd en tabell som viser noen sentrale tall for de fleste av de enkelte selskapene i Oneco-systemet - iallfall de av en viss størrelse. Det blir feil å summere slikt som omsetning, resultater og egenkapital, for det er garantert en rekke interntransaksjoner og eierforhold som da ikke ville bli tatt hensyn til.

— Det er nok det beste dere kan gjøre, ja. Men vær oppmerksom på at vi bare eier 45 prosent av Oneco Øst AS og Oneco Installasjon AS. Øst er i realiteten lagt dødt i 2014, kommenterer Marvin Jensen om den saken.

Når det gjelder tall på ansatte, bør imidlertid summen på 626 per sist årsskifte være korrekt.