Mari og Arnstein Ellefsen Frikstad var ute og jogget i skogen da de uforvarende kom over elgen med en kalv på halvannen måned. Foto: Jan Oddvar Eide

KRISTIANSAND: — Vi løp som vanlig på stien, da vi plutselig og uten noe forvarsel sto like ved elgkalven og mora. Pappa sa vi ikke trengte være redde. Så vi listet oss rundt forbi og løp videre. Jeg trodde egentlig det var gått greit, men så hørte jeg en lyd bak og snudde meg. Og der kom den løpende etter meg, forteller Mari Ellfesen Frikstad, som la inn alt hun hadde av krefter og løp for livet.

Traff beinet

Slik så beinet til Arnstein Ellefsen Frikstad ut etter at han ble stanget av elgen noen kilometer fra Sukkevann. Det lyse feltet rundt kneet hovnet opp til størrelsen av en fotball. Foto: Privat

— Den tok meg igjen og dyttet meg i ryggen mens jeg løp vekk. Så bråsnudde den og siktet seg inn på pappa, fortelle hun.- Den var bare 30 meter unna. Og tok fart det den kunne, rett mot meg. Det var ingen mulighet til å komme seg unna. Jeg var redd den skulle treffe meg i hodet eller brystet, og rakk bare å legge meg rett ned på ryggen med beina opp, sånn at jeg kunne sparke den vekk. Og der traff den meg, rett i beinet, forteller han.

Innlagt på sykehuset

Elgen forsvant og de to hinket seg hjem. Datteren slapp unna med skrekken og et blåmerke bak. For far kom effekten av angrepet senere på kvelden.

— Foten hovnet opp med en kul, stor som en fotball. Hele beinet var blått. Så vi dro på legevakten, og ble sendt over til akutten på sykehuset, der han ble til neste dag, forteller Tove Andersen Frikstad, ektefelle og mor til de to elgofrene. Sykehuset måtte få avklart hvor store de indre skadene var, og om noe var brukket.

Ikke langt fra Sukkevann

Dette bildet er fra filmen som ble gjort av elgkua og fjorårskalven i april. Opptaket ble gjort bare fire meter fra husveggen til familien på Frikstad. Elgen fortsetter beitingen, og ser ikke ut til å ta notis av Tove Andersen Frikstad kom ut med kamera. Fjorårskalven bak, er antakelig den forrige kalven til elgen, og kan være elgen som har jaget folk opp i trær ved Sukkevann noen kilometer unna.

Dramaet skjedde under en joggetur om kvelden forrige søndag. Et par hundre meter inn i skogen fra Jordmorsvingen, avkjøringen inn til Frikstad i Randesund. Bare noen kilometer fra Sukkevann, der en elg jaget en jogger opp i et tre og skremte andre turgåere for noen få uker siden. Etter en stor debatt om «den gale» elgen burde skytes eller ikke, har Kristiansand kommune avventet situasjonen.

Beskyttet nyfødt kalv

— Vi er ikke sikker, men har vel en mistanke om elgen som gikk løs på oss, kan være mora til elgen som skremte folk ved Sukkevann, sier Ellefsen Frikstad og viser til at det ikke er så mange elg i området.

— De som har greie på det, har god oversikt over de få dyrene som er her ute, sier han.

— Så dere kan ha møtt opphavet til galskapen, så å si?

— Vi vet ikke. Andre kan mer om dette enn oss. Men elgen ved Sukkevann skal være en to-åring. I april filmet vi to-åringen sammen med mora, og det var hun som angrep Mari og Arnstein. Jeg filmet rett på utsiden, bare fire meter fra husveggen her. De er nesten tamme og vant til å være nær folk, virker det som. Da jeg filmet dem var mora trolig drektig med en ny kalv, og var i ferd med å støte fra seg fjorårskalven, forteller Tove Andersen Frikstad.

— Da vi var ute og jogget, kom vi helt uforvarende over mora og den nye kalven. Den kan ikke ha vært eldre enn halvannen måned gammel, sier Ellefsen Frikstad.

— Så det var nok kalven den ville beskytte, legger han til.

Skytes?

— Bør elgen jaktes ned og skytes?

— Det har jeg ærlig talt ingen formening om. Andre må vurdere det bedre, sier han.

— Jeg har løpt i skogen her ute i 40 år, og aldri vært redd for elg, forteller Arnstein Ellefsen Frikstad.

— Kommer dere til å løpe mer i skogen?

— Jeg fikk beskjed av mamma om å holde meg langs veien, da jeg skulle ut å jogge sist, sier Mari Ellefsen Frikstad.

— Først må jeg bli bra i beinet igjen, sier Arnstein Ellefsen Frikstad.

— Så skal det vel gå greit, legger han til.