— Det virker som man forholder seg til kirkeasyl som en ordning som kirken har opprettet og oppfordret til, og at det dermed er en ordning som kirken kan avvikle. Det er ikke tilfelle, sier leder for Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, til Vårt Land.

Lørdag ble det kjent at regjeringen vurderer å endre en instruks som sier at politiet ikke skal hente ut folk med makt fra kirker med mindre Kirken ber om det selv eller de som oppholder seg der, er siktet for noe kriminelt. Flere asylsøkere som har kommet over Storskog, har søkt tilflukt i kirker i Finnmark for å unngå å bli tvangsreturnert til Russland.

— Det er opp til Kirken å forvalte denne situasjonen på en god måte. Hvis de går i aktiv dialog med politiet og sørger for at man får avviklet dette på en god måte, er det ikke sikkert at politiet trenger å bruke makt i det hele tatt, sa statssekretær Jøran Kallmyr i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

— Dersom det er slik at regjeringen i denne situasjonen vil gjøre endringer, er det de politiske myndigheters ansvar, sier Byfuglien til avisen.

— Vi kommer ikke til å kaste noen ut av kirken. (©NTB)