EVJE OG HORNNES: — Det er gode subsidier. Folk sier nei til mange millioner kroner når de ikke vil bygge ut kraftverk på eiendommen sin, sier daglig leder Peter Andreassen i Bekk og Strøm AS, et firma som bygger ut småkraftverk sammen med eiere av fallrettigheter. Han sier at de ikke har merket noe stort rush av grunneiere som vil bygge ut mens de kan få støtte gjennom grønne elsertifikat.

Finansierer halvparten

— De kaster vekk en formue, sier Andreassen, som gjerne skulle hatt flere med på laget for å tjene penger på fallrettighetene som ligger til mange eiendommer. Andreassen viser fram småkraftverket ved Lindåna i Evje og Hornnes kommune som sto klar i 2011, og kom med på ordningen med de elsertifikatene da de ble innført 1. januar 2012. Det er umulig å si nøyaktig hvor mye man vil tjene på elsertifikatene fordi sertifikatene kjøpes og selges til markedspris. Andreassen gir likevel et realistisk anslag.

— Sertifikatene har vært i handel i cirka et år, og prisen ligger stort sett rundt 15 øre per kilowattime. For et år gir det cirka 600.000 kroner i ekstrainntekter for dette anlegget, og man kan få støtte i 15 år. Det gir 9 millioner kroner, hvis man ser bort fra prisstigning. Kraftverket kostet 18 millioner kroner, så sertifikatene finansierer halvparten her, sier han.

I tillegg kommer inntektene fra selve strømsalget som i snitt de siste årene har ligget mellom 22 og 43 øre per kilowattime. For et lite kraftverk på 4 gigawattimer gir det inntekt på 800.000 til 1,6 millioner kroner.

Raskere avkastning

— Sertifikatene gjør at man kan få mye raskere avkastning, sier Andreassen. De skal nå i gang med et småkraftverk i Vegusdal i Birkenes som kan produsere 12 gigawattimer i året. De kan få en ekstrainntekt på 1,8 millioner kroner.

— Det er klart at de grønne sertifikatene har mye å si for lønnsomheten. Vi får jo en mye bedre pris, sier Helge Treldal som er en av grunneierne til kraftverket i Vegusdal. Grunneierne leier ut fossefallet sitt til Bekk og Strøm i 40 år.

— Vi hadde planer om å bygge ut selv, men det ble for dyrt. Hele anlegget koster 50 millioner kroner, sier Treldal. Vi måtte pantsatt gård og grunn til langt over pipa for å få det realisert. Derfor inngikk vi avtale slik at de eier anlegget og vi leier ut fallet, sier gårdeieren.