Glutenfri-trenden kommer fra USA, og Hollywood-kjendisene er i front. De dropper glutenprodukter selv om de ikke har cøliaki, i tro om at det skal gi dem en sunnere og slankere kropp. Glutenfri-trenden kommer fra USA, og Hollywood-kjendisene er i front. De dropper glutenprodukter selv om de ikke har cøliaki, i tro om at det skal gi dem en sunnere og slankere kropp. Foto: Fotomontasje

Trendy å spise glutenfritt

Glutenfri mat har tidligere vært forbeholdt de med cøliaki. Slik er det ikke lengre.

Som med mange andre kostholds— og treningstrender kommer også denne fra California i USA. Hollywood-kjendisene dropper gluten uten å ha cøliaki, og det siste året har også nordmenn kastet seg på bølgen.

- Målet er som oftest vektreduksjon og ønske om en sunn kropp, sier kostholdsekspert Carina Hultin Dahlmann. Foto: Synøve Dreyer

– Målet med slike trender er som oftest vektreduksjon og ønske om en sunn kropp, sier kostholdsekspert Carina Hultin Dahlmann til Fædrelandsvennen.Men hun er ikke overbevist om at trenden gir resultatene folk ønsker, og påpeker at kostholdstrender generelt sett ikke har noe for seg:

– Det er latterlig å spise glutenfritt fordi man tror dette er veien til en kjapp vektreduksjon og eventuelt bedre helse. Spesielt hvis man spiser sukker, brus og masse glutenfrie karbohydratholdige matvarer.

Inneholder mye karbo

For det er noe mange ikke vet, ifølge Hultin Dahlmann. De glutenfrie matvarene som finnes i butikkhyllene er nødvendigvis ikke en sunn vare. For å erstatte det varen mangler etter å ha fjernet ingrediensen som inneholder gluten, tilsettes ofte usunne ting.

– Spiser man typiske glutenfrie matvarer som inneholder maismel og rismel har man et dårlig kosthold som består av raske karbohydrater. Dette er veldig ugunstig for både helsen og vekten, sier hun.

Og hun får støtte fra lederen i Norsk cøliakiforening, Wenche Hoel Røine.

– En del melblandinger som brukes i den glutenfrie maten inneholder ofte mye karbohydrater og sukker, og det er ikke alle like klar over. Men vi har et godt samarbeid med produsentene, hvor vi stadig jobber med å få opp næringsinnholdet i produktene, sier hun.

– Skaper feil bilde

Røine mener det både er positive og negative sider ved at flere nordmenn velger å spise glutenfritt. Med økt behov følger også produsentene etter, og glutenfri mat får større plass i butikkhyllene. Det kan daglig leder ved Ica Supermarked i Vågsbygd, Magne Severinsen, bekrefte:

– Kundene har større etterspørsel etter glutenfrie produkter en tidligere. Vi har utvidet avdelingen vår, og har nå både tørrvarer, frys— og kjølevarer.

Men på den negative siden ser Røine en tendens til at de som kutter gluten uten å ha cøliaki ikke er konsekvente nok, og at dette skaper et feil bilde av hvor viktig det er å holde seg unna gluten for de med sykdommen.

– Til slutt blir det slik at vi som faktisk har cøliaki blir sett på som vrange når vi er ute og spiser og må unngå gluten, sier hun.

Hultin Dahlmann er enig med Røine:

– Det kan nærmest bli en hån mot de som faktisk har denne sykdommen, og som ikke kan tillate seg å blåse i hva de spiser en eneste gang uten å bli syke.

Vondt uten cøliaki

Man trenger nødvendigvis ikke ha cøliaki for å merke at glutenfri mat kan hjelpe på vondt i magen. Ifølge Røine er det mange som har et reelt problem med at magen reagerer på maten, men som ikke har fått påvist cøliaki gjennom blodprøver og biopsi av tarmen. Hultin Dahlmann tror vårt moderne kosthold kan være synderen:

– Vi spiser mye bearbeidet, næringsfattig mat, og mat som er tilsatt ekstra gluten. Det er flere som har en fordøyelse og kropp som ikke fungerer optimalt og mange merker dermed bedring ved å kutte ut gluten. Gluten virker som lim i tarmene våre, avslutter hun.

Vis fakta ↓
Fakta