KrF-lederen vil at det såkalte Scheel-utvalgets innstilling, som kommer i høst, etter at statsbudsjettet er lagt frem, skal danne utgangspunktet og gi retning for en ny skattereform med et bredt flertall på Stortinget.

Han viser til store endringer i skattesystemene i flere europeiske land i kjølvannet av finanskrisen. Nå kan ikke Norge vente lenger, mener Hareide. Og får støtte fra Venstre.

KrF og Venstre er Regjeringens støttepartier, og Solberg og co. er avhengig av deres stemmer for å få sitt statsbudsjett gjennom i Stortinget.

Selskapsskatt i fritt fall

— Det er behov for en ny, stor skattereform, på linje med skattereformen på 90-tallet under Gro og senere Bondevik II-regjeringens reform sammen med Arbeiderpartiet. Forutsigbarhet for næringslivet er helt avgjørende, sier Hareide.

Han peker spesielt på selskapsskatten som er betydelig redusert i flere land. I Sverige er satsen på kort tid redusert fra 28 til 22 prosent. I Norge er satsen 27. Les også:

— Regjeringen kan derfor ikke gjennomføre store skatteendringer rett før Scheel-utvalget er ferdig. En ny skattereform vil kreve et betydelig handlingsrom. Da må ikke Siv og Regjeringen bruke opp dette handlingsrommet med store skattelettelser i statsbudsjettet. Det vil være galimatias, sier Hareide.

— Mener du Regjeringen ikke skal ta noen skattegrep i statsbudsjettet som legges frem i begynnelsen? Skatte- og avgiftslettelse var Regjeringens kanskje tydeligste valgløfte?

— Jeg mener Regjeringen ikke må gjøre nye, større endringer. Hvis hele det økonomiske handlingsrommet f.eks. brukes til å fjerne formuesskatten, blir det meningsløst i den situasjonen vi befinner oss i. Vi kan ikke risikere at Regjeringen gjennomfører skattekutt nå som fører til flere nullskattytere. Har folk først blitt nullskattytere, er det som kjent ikke lett å få dem til å skatt igjen, sier Hareide.

Siv må invitere

KrF-lederen sier eventuelle skatte- og avgiftskutt i 2015-budsjettet må dekkes inn ved at andre skatter eller avgifter økes tilsvarende. Han peker spesielt på grønne avgifter og skatt på forbruk som områder der det kan være aktuelt å hente inntekter.

Les også: Bruker trolig 2,8 prosent av oljefondet

— Her kan Venstre og KrF fort bli enige om inndekning på 10–15 milliarder. Trine (Skei Grande) og jeg blir mer og mer glad i hverandre, sier Hareide.

KrF-lederen mener det er Siv Jensen som finansminister som må invitere de andre partiene med på en skattereform når Scheel-utvalgets innstilling er klar.

— Det er helt opplagt at Ap må være med, for å danne en plattform som kan vise vei de neste 20–30 år. Jeg vil oppfordre Høyre til å ta et hovedansvar for at en slik nødvendig reform kan komme, sier Hareide.

Venstre på lag

Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, er langt på vei enig med Hareides krav om en "skattepause".

— Det er naturlig ikke å gjøre omfattende endringer i skatteregimet før Scheel-utvalget er ferdig. Likevel er det opplagt at jobben Venstre, KrF og Regjeringen startet i det inneværende statsbudsjettet, med skatteendringer som gjør det mer lønnsomt å velge klimavennlige løsninger og å investere i næringsvirksomhet og innovasjon må fortsette, sier Breivik.

- Kan ikke abdisere for ekspertveldet

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier det ikke aktuelt å legge opp til en «skattepause».

— Jeg tror ikke Regjeringen skal droppe å drive politikk i påvente av et utvalg. Det vil være å abdisere for ekspertveldet.

Skattekutt

Han er enig med KrF-lederen i at det ikke er fornuftig å gjøre større grep med selskapsskatten før man vet hva Scheel-utvalget legger opp til, men mener dette ikke er til hinder for skattekutt på andre områder.

— Det vil være oppsiktsvekkende om Regjeringen ikke gjør noe med formuesskatten nå. Det tror jeg næringslivet forventer av oss.

Nok handlingsrom uansett

Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik mener det er mer enn nok handlingsrom til å ta skatte- og avgiftsgrep, uten å måtte vente på Scheel-utvalget.

— Det er klokt å sjele til utvalget, men det er ikke til hinder for å få til store lettelser i både skatter og avgifter.

- Interessant

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Hareides utspill er interessant, men at det først og fremst er rettet mot Høyre og Frp.

— Hareides henstilling om å legge skattekuttene til side er klok, og jeg avviser heller ikke en diskusjon om reform. Vi bør med jevne mellomrom ha brede forlik om skattestruktur. At Hareide også viser vilje til å tenke gjennom egen politikk, styrker troverdigheten i det han kommer med, sier Støre.

Ap med

Han peker på at det var Ap som satte ned Scheel-utvalget, fordi den rødgrønne regjeringen var opptatt av utfordringene fra andre europeiske land.

— Og ikke overraskende er jeg enig med Hareide når han advarer mot å bruke deler av handlefriheten til kostbare skattekutt med skjev fordeling. Men jeg sier uansett ikke nei til å delta i en diskusjon om en skattereform.

Les også: