Hendelsen skjedde da psykiateren skulle informere den kvinnelige pasienten om et tvangsmedisineringsvedtak, opplyser Helsetilsynet.

Pasienten reagerte med å sparke psykiateren i leggen, hvorpå psykiateren slo pasienten i ansiktet, heter det i vedtaket.

Arbeidsgiveren anmeldte psykiateren, som også var overlege ved en behandlingspost for psykisk helsevern, til politiet. Legen erkjenner å ha slått pasienten, men påberoper seg nødverge og erkjenner ikke straffskyld, ifølge tilsynet.

Helsetilsynet omtaler overlegens atferd som uforsvarlig og uakseptabel, og som et brudd på kravet til omsorgsfull hjelp. Det var to andre ansatte i rommet da hendelsen skjedde, og selv om forhold ved institusjonen gjorde legens arbeidssituasjon vanskelig, konkluderer tilsynet med at legen brøt forsvarlighetskravet og kravet til omsorgsfull hjelp i helsepersonellovens paragraf 4. «Etter vår vurdering er handlingen egnet til å påføre pasienter en betydelig belastning, og den er også i vesentlig grad egnet til å svekke tilliten til helsepersonell eller helsetjenesten», heter det i vedtaket.