Knudsen sovnet stille inn i sitt hjem i Meistervik i Balsfjord kommune i Troms søndag morgen, opplyser tidligere sogneprest i Kautokeino, Olav Berg Lyngmo, til avisenDagen.

Den kompromissløse abortmotstanderen har i en årrekke markert seg med aksjoner mot abort og motstand mot liberale synspunkter i Den norske kirke.

Den omstridte presten og abortmotstanderen Børre Knudsen døde søndag, 76 år gammel. Foto: NTB Scanpix

– Jeg har nettopp mottatt det triste budskap at vår kjære Børre Knudsen døde stilt og rolig i sitt hjem i Meistervik i dag tidlig klokken 8, sier Lyngmo.Børre Knudsen var hardt rammet av Parkinsons sykdom og ble 76 år gammel.

– Han var et veldig sammensatt menneske. Stridbar, uforsonlig og enormt prinsipiell, men samtidig svært mild som person. Han hadde en veldig styrke i sin personlighet og var en utrolig karismatisk skikkelse, sier redaktør Helge Simonnes i Vårt Land til NTB.

Høy pris

Sammen med Ludvig Nessa preget Knudsen avisenes forsider i en årrekke. Kampen mot selvbestemt abort ble ført med metoder som vekket avsky, men også stor begeistring i enkelte miljøer.

Vårt Land-redaktøren sier Knudsens familie måtte betale en skyhøy pris for det ubendelige engasjementet, noe flere av hans fem barn i den senere tid har fortalt åpent om.

– Han hadde selv mot slutten sterke anfektelser når det kom til dette, sier Simonnes.

Der Nessa i stor grad var aktivisten, var Knudsen ideologen, for mange noe i nærheten av en profetskikkelse, ifølge Simonnes.

– Aksjonene skjedde i hovedsak etter at han var fradømt kappe og krage og ikke lenger hadde talerstolen embetet som sogneprest i Balsfjord ga ham.

Film

Filmen «En prest og en plage» som kom tidligere i år, gir et godt inntrykk av omkostningene ved den uforsonlige abortkampen som Knudsen førte i flere tiår.

Regissør Fridtjof Kjæreng beskriver en intellektuell og reflektert person som utviste ydmykhet overfor livet rundt seg.

– Vi hadde gode samtaler om de fleste temaer, det være seg samfunnsspørsmål eller mere filosofiske betraktninger. Han var villig til å lytte og drøfte temaer som vi i utgangspunktet nok var uenige om. Han var mer tro mot det skrevne ord enn de fleste, sier Kjæreng til NTB.

– Mine tanker går nå til familien, og jeg er glad for at han fikk forlate denne jorden i hjemmet med familien rundt seg, tilføyer han.

Fradømt prestekragen

Børre Arnold Knudsen ble født 24. september 1937 i Vennesla i Vest-Agder. Han ble ordinert som prest i 1967 i Bergen, men la ned den statlige delen av sitt embete i 1979, i protest mot abortloven.

Etter at staten ved kirkeminister Einar Førde (Ap) siden 1980 hadde forsøkt å få Børre Knudsen avskjediget for embetsforsømmelse, ble han fradømt sogneprestembetet i Balsfjord av Høyesterett i 1983. Han fikk beholde sine presterettigheter og fortsatte som prest i det selvproklamerte Strandebarm prosti.

Sogneprest Olav Berg Lyngmo i Kautokeino ble avsatt etter at han i 1997 brukte Kautokeino kirke til å vigsle Knudsen til biskop av Strandebarm prosti, og i 2001 besluttet biskopen i Nord-Hålogaland å frata Knudsen retten til å være prest.

– Endret seg

Som daværende domprost var det i sin tid biskop emeritus Per Lønning som ordinerte Knudsen til prest.

– Norsk kristenliv hadde vært atskillig fattigere uten Børre Knudsen, sier Lønning tilVårt Land.

Han mener abortmotstanderen forandret seg den siste tiden.

– Så utvilsomt merket jeg en forandring hos ham, en form for ydmykhet. Uten å ha gått fra sin overbevisning, så hadde han nå et tvisyn som talte veldig sterkt til meg, sier Lønning.