Landet rundt avholdes folkeavstemninger om kommunesammenslåing. Med svært varierende resultat når det gjelder fremmøte. Deltakelsen er i de fleste kommuner betydelig lavere enn ved stortings— og kommunevalg. Noe som igjen gjør det krevende for kommunestyrene i etterkant å tolke resultatet.

Mandag 6. juni er den store folkeavstemningsdagen i vår landsdel. Da åpnes stemmelokalene i Lillesand, Birkenes, Songdalen og Søgne (om sammenslåing med Kristiansand - eventuelt om Søgne og Songdalen skal gå sammen), i Iveland (om sammenslåing med Vennesla) og i Farsund, Kvinesdal og Flekkefjord (om sammenslåing med hverandre - eventuelt for Flekkefjords del; sammenslåing med Lund kommune). For velgerne kan det i utgangspunktet være vanskelig nok å sette seg inn i de mange ulike sidene ved en sammenslåing, ikke minst i kommuner hvor innbyggerne får flere alternativer å velge mellom. Når så ledende politikere i de ulike kommunestyrene i tillegg gir ulike svar på hvordan de vil forholde seg til resultatene av folkeavstemningene, er det ikke rart hvis forvirringen stiger ytterligere.

Ordførerne i de fire kommunene som vil slå seg sammen med Kristiansand, er blant de som har ulike syn på dette. Johnny Greibesland i Songdalen sier nå at han vil følge folket hvis 50 prosent deltar. Ingen av de andre vil forplikte seg til dette. Dermed er det helt uvisst hvilken rolle folkeavstemningene kommer til å spille.

Det aller grelleste eksemplet på en meningsløs folkeavstemning finner likevel sted i Risør. Kommunen utredet en sammenslåing med Arendal, Tvedestrand og Gjerstad. Men en innbyggerundersøkelse viste stor motstand mot denne konstruksjonen, kalt K4, i alle kommunene. Dermed skrinla politikerne prosjektet. Helt på tampen ser det nå i stedet ut til å bli forhandlinger mellom Risør og Gjerstad om en sammenslåing. Men til tross for alt dette, har politikerne i Risør bestemt seg for å gjennomføre den tidligere planlagte folkeavstemningen - om K4. Så førstkommende mandag skal innbyggerne si ja eller nei til et prosjekt som ikke lenger eksisterer. Mer parodisk kan det knapt bli.

Folkeavstemninger bør brukes med stor varsomhet.