KRISTIANSAND: — Jeg er glad i å gå på stranda om sommeren. Jeg har vært mye på Hamresanden, på Sjøsanden i Mandal og på Furulunden som er et fantastisk område med ti mindre strender, forteller Terje Moen som går under artistnavnet TheMoen, til Fædrelandsvennen.

TheMoen er kjent for å fotograferes med maske. Nå har han fått en ny. Foto: Eva Myklebust

Fredag åpnet han utstillingen «Beach» på Arteriet, med 18 malerier og 20 tegninger. I tillegg til strandlivet, er mystikken et gjenvendende tema i TheMoens arbeider.— Det mystiske er viktig. Det er en av gledene i livet, i hver fall i kunsten. Forundring og fantasi er helt sentralt, mener Moen.

Selvlært

TheMoen er først og fremst kjent som tegner, men begynte med akrylmaling i 2013. Tre år senere mener han at både teknikken og fargekomposisjonene har blitt bedre. Terje Moen er fullstendig selvlært. Selv sammenligner han kunsten sin med rocken. På samme måte som det er en forskjell mellom de selvlærte rockerne og den institusjonaliserte klassiske musikken, går det en skillelinje mellom selvlærte og skolerte kunstnere, mener han.

Jeg har vært en outsiderkunstner som lagde ting med skrot jeg fant.

— I rocken er ikke folk utdannede musikere. Da blir det også mer originalt. Det handler om en feeling. Samtidig vil man utvikle seg. Chrissie Hynde fra The Pretenders begynte med punk, men sa en gang at etter hvert så kommer man til et punkt der man faktisk vil lære å spille gitar. Man vil ikke være punker hele tiden.

På samme måte vil TheMoen utvikle seg med kunsten sin, og bli så god han bare kan. Kanskje vil han til og med prøve seg på oljemaling etter hvert.

Tegninger tegnet med marker og highlighter fra 2015. Foto: Eva Myklebust

Strandskremselet

Til utstillingen på Arteriet stiller han ut en rekke akrylmalerier, tegninger fra kalenderen, samt en rekke tegninger laget med markere og highlightere.

— Highlightere bruker man egentlig til understreking av tekst, mens markere er noe butikkene bruker når de lager plakater. Noe av poenget er å ikke bruke kunsttusjer. Bare de tusjene bokhandleren har, forteller han.

"Strandskremselet" er blant annet laget av et kamerastativ, en ølbeholder og et halloweenkostyme. Foto: EVA MYKLEBUST

TheMoen har også laget en installasjon til utstillingen, «Strandskremselet». Den er blant annet laget av et kamerastativ, en ølbeholder og et halloweenkostyme. Sanden er hentet fra Åros i Søgne. Men forklare hva han har tenkt med installasjonen, vil TheMoen ikke. Han vil at folk skal komme og se og assosiere fritt.

— Men det er et ørlite politisk motiv, hinter han.

Han imponerer teknisk, og tematisk har han holdt en stram linje der han tar oss inn i sin verden.

- Blir bare bedre

Daglig leder for Arteriet, Marianne Lauikvik, har samlet opp en rekke tidligere arbeider av TheMoen. Nå skal alt ut. Prisene ligger på 1500 kroner for de minste, eldre tegningene til 12.000 for de største, nye maleriene.

Akrylmalerier fra 2015. Foto: Eva Myklebust

TheMoen sier følgende om sin egen kunstneriske utvikling:

Strektegninger fra TheMoens kalender. Foto: Eva Myklebust

— Jeg var bare tegner i mange år. Så ble det gradvis mer malerier. Jeg har vært en outsiderkunstner som lagde ting med skrot jeg fant. Da jeg fikk oppmerksomhet utenifra Kristiansand, bestemte jeg meg for å gå mer mot fine art, forteller han.Marianne Laukvik er imponert over utviklingen:

— Jeg har sett en utvikling der det er en som har satt i gang med et mål, det er å male, og som bare blir bedre på det. Jeg har trodd veldig på prosjektet, og jeg mener at det er viktig at han tar det helt ut. Jeg er imponert over hvordan har bevegd seg innenfor dette mediet, maleriet.

Laukvik er stolt over å presentere TheMoens nye verk:

— Han imponerer teknisk, og tematisk har han holdt en stram linje der han tar oss inn i sin verden. Det er det ikke alltid kunstnere klarer å gjøre det like elegant, mener hun.