Tellef Dannevig mener hjemmebrygging passer alle som har sans for smak og vil produsere noe selv. Selv er han daglig leder i Bryggselv Kristiansand og bryggerimester i Qvart Ølkompani. Foto: Sondre Steen Holvik
Øystein Føreland, fabrikksjef i CB. Foto: Reidar Kollstad

— Interessen for hjemmebrygging er veldig stor på Sørlandet, og den har økt med årene, forteller daglig leder i Bryggselv Kristiansand, Tellef Dannevig.

Han har selv holdt på med hjemmebrygging siden tidlig på 2000-tallet, var involvert i oppstarten av Christianssand Brygghus og er bryggerimester i Qvart Ølkompani.

Dette er ikke noe man gjør for rusens del, men for smakens skyld.

Torpedobryggeren

— Da vi startet opp med ølbrygging tidlig på 2000-tallet var det ingen butikker i Norge som solgte utstyr eller råvarer. Var man på fest og fortalte at man hadde brygget øl selv, trodde jo folk du var gal. Nå er det blitt mer normalisert, mimrer Dannevig.

Interessen for øl tok såpass overhånd at han ga seg som daglig leder for et inkassoselskap for å brygge på heltid.

— Det ble mer jobb, lengre dager og mindre betalt, men samtidig en mye mer givende jobb, sier Dannevig, som selv gikk under navnet «torpedobryggeren» grunnet sin tidligere yrkeskarriere.

I pluss

I 2013 startet han opp Bryggselv Kristiansand som selger utstyr og råvarer til hjemmebryggere og mikrobryggerier.

Siste tilgjengelige regnskapstall, som er fra 2014, viser en omsetning på 3,6 millioner og et underskudd før skatt på 120.000 kroner.

— I 2015 økte vi omsetningen til 4,7 millioner og har også snudd fra et lite underskudd til et lite overskudd, sier Dannevig.

- Ikke for rusens del

Og kundene kommer fra alle samfunnsklasser.

— Det er alt fra professorer og advokater til studenter og pensjonister. Rett og slett alle som har sans for smak og vil produsere noe selv. Dette er ikke noe man gjør for rusens del, men for smakens skyld, bedyrer bryggerimesteren.

Tellef Dannevig mener hjemmebrygging passer alle som har sans for smak og vil produsere noe selv. Selv er han daglig leder i Bryggselv Kristiansand og bryggerimester i Qvart Ølkompani. Foto: Sondre Steen Holvik

90 prosent rengjøringOg selv om det er et flertall menn som dukker opp, kommer også damer innom butikklokalene.

— Historisk sett var jo kvinnene de beste bryggerne, selv om mannfolka nok har tatt over den siste tiden. Ellers er jo 80- 90 prosent av ølbryggingen renhold, så det er nok mange damer rundt om i de tusen hjem som har fått seg en overraskelse når de ser at mannen faktisk kan vaske, humrer Dannevig.

Vennedannende

Bryggingen foregår også ofte i vennegjenger.

- Jeg pleier å si at brygging er vennedannende. For gutta handler det litt om å komme seg ut av heimen. Så brygger de i mange tilfeller noe som damene liker, så de kan legitimere aktiviteten, sier ølentusiasten.

Inngangsbilletten til hjemmebryggingen ligger på en 4-5.000 kroner, ifølge Dannevig.

— Det er som med andre hobbyer; du klarer deg med relativt lite, men kan bruke ubegrenset om du vil. Ta for eksempel ingeniører i oljebransjen som har fått sansen for hjemmebrygging. De bygger de råeste bryggeriene, hvor det er teknologien som er greia. Andre har fokus på design, mens noen faktisk kjøper seg mikroskop og følger delingen av de levende gjærcellene, avslutter Dannevig.

Øystein Føreland, fabrikksjef i CB. Foto: Reidar Kollstad

— Positivt for alle i bransjen- Vi tror all interesse rundt hjemmebrygging og mikrobryggerier er positivt for alle som driver med øl. Det har vært mye fokus på vin i mange år, og nå ser vi øl for mye av den samme oppmerksomheten, sier fabrikksjef i Christianssands Bryggeri, Øystein Føreland, som bemerker at CBs eier, Hansa Borg, også er inne som majoritetseier i Nøgne Ø.

— Sånn sett er jo vi også med på trenden, sier Føreland.

Sammenlignet med byer som Trondheim og Oslo, som har 5-6 mikrobryggerier hver, ligger vi langt bak. Her har vi nettopp begynt.

Men selv om Sørlandet innehar landets største mikrobryggeri, Nøgne Ø, og andre fremadstormende selskaper som Lindesnes Brygghus, Qvart Ølkompani, Hunsfos Bryggeri og Nua Brygghus, mener den kombinerte butikksjefen og bryggerimesteren Tellef Dannevig det er en lang vei å gå:

— Sammenlignet med byer som Trondheim og Oslo, som har 5-6 mikrobryggerier hver, ligger vi langt bak. Her har vi nettopp begynt, men det kommer. Vi får nok ikke være alene så lenge.

- Skjer mye i Grimstad rundt øl

— Interessen for ølbrygging på Sørlandet er sterkt stigende. Faktisk formidabelt stigende, sier daglig leder for nettbutikken olbrygging.no, Per Gerhard Stensholt.

Påstanden kan han for egen del dokumentere med en omsetning som har femdoblet seg de siste fire årene - fra 4 millioner i 2012 til 25 millioner i 2015 - og et årsresultat etter skatt som har utviklet seg i samme retning, fra drøye 700.000 kroner i 2012 til 4 millioner i 2015. — Storproduksjon av ølsett med skallknust malt blir vår store satsningsområde i 2016, forteller Stensholt, som mener Grimstad har gjort seg bemerket på ølkartet:

— Det er store aktører innen ølbrygging i Grimstad-området spesielt, som oss, Nøgne Ø og studenter ved UiA som driver eget bryggeri. Så du kan si det skjer mye i Grimstad rundt øl, sier Stensholt.