— Det er en stor seier i seg selv at det ikke blir noen grense på 10 prosent, men vi er skuffet over håndteringen til Arbeiderpartiet i denne saken, sier leder Dennis Torkelsen for Vest-Agder AUF.

Tirsdag ble det enighet mellom regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet om at bør innføres en nasjonalfraværsgrense. Arbeiderpartiet har sagt nei til en fraværsgrense på 10 prosent, men at de likevel ser for seg en fraværsgrense i en annen form.

— Det er synd at AP ikke vektlegger AUFs eller elevenes meninger. Når så mange har vist et kraftig engasjement mot fraværsgrensen, hadde jeg håpet at vi kunne ventet med å gå med på en fraværsgrense til etter landsmøtet i 2017, sier Torkelsen.

- Én regel kan ikke gjelde for alle

Vest-Agder AUF har liten tro på at det vil fungere med én fraværsgrense for alle.

— Det finnes over 200.000 elever i den videregående skolen med ulike behov. Å stille krav til nærvær i skolen er viktig, men vi mener det er feil å innføre én regel for alle disse elevene, sier Torkelsen og tilføyer:

— Vi synes det er bra at man kan diskutere og komme fram til nye løsninger, men vi er skuffet over at vårt eget moderparti har gått videre med denne saken.

Torkelsen forteller at de vil legge fram saken i Arbeiderpartiets representantskap i morgen.

- For strengt med 10 prosent

— Vi håper å få gjennomslag for en uttalelse som omhandler fraværsproblematikken. Det må være krav om nærvær i undervisningen, men å innføre en nasjonal regel er ikke den beste løsningen. Vi tror løsningen ligger i tilrettelegging for bedre kommunikasjon mellom lærer og elevene, slik at man kan fange opp hva som er galt fortest mulig. En fraværsgrense kan fort presse ut de som allerede sliter.

Randi Øverland, gruppeleder i Arbeiderpartiet og opposisjonsleder i fylkestinget sa tidligere denne uka at regjeringens forslag var for strengt. Hun avviste allikevel at Arbeiderpartiet ikke ønsket en fraværsgrense, men at de jobbet med å utarbeide et annet forslag sammen med andre partier på Stortinget.

Trond Giske sa til Aftenposten at denne saken ikke handler om at AP har snudd, men at de har funnet sammen med andre partier.

— Regjeringen pålegges å oppheve forskriften om en rigid grense på 10 prosent, og må lage nytt regelverk i dialog med sektoren. Forsøk med fraværsgrense skal evalueres etter tre år, sa Trond Giske, utdanningspolitisk talsperson i Ap til avisen.