— Jeg har jobbet lenge i UDI. Jeg har vært fleksibel, har opparbeidet meg en solid breddekompetanse, har alltid vært effektiv og hatt en god produksjon. Men jeg ønsker ikke å behandle disse sakene, skriver en saksbehandler i et internt diskusjonsforum. NTB har fått tilgang til innlegget, i anonymisert form.

Innlegget, som har fått støttende kommentarer fra flere andre UDI-ansatte, kritiserer først og fremst instruksen om ikke å realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland.

Av instruksen framgår det at asylsøkere som har hatt opphold i et trygt tredjeland, skal få avslag etter utlendingslovens paragraf 32. — Ettersom det ikke gjøres unntak for korte opphold, som for eksempel kortvarige turistvisum, vil dette i praksis si at det ikke er mulig å søke beskyttelse i Norge. Asylsøkere har heller ingen klagemulighet. Dette er klare brudd på folkeretten, mener saksbehandleren.

Da justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjorde for instruksen 25. november, slo han fast at asylsøkerne det her er snakk om, ikke står i fare for å bli forfulgt i Russland. (©NTB)