Mens ledigheten og usikkerheten stiger, er fagbevegelsen i gang med forarbeidet til vårens lønnoppgjør. Og nettopp på grunn av de tunge tidene i norsk økonomi, ser de fleste ut til å være enige om at kravene i år blir svært moderate. Så er da også noe av styrken til norsk fagbevegelse evnen til å ta ansvar når tidene blir tøffe. Når stadig flere mister jobben, bør det viktigste for alle være å legge grunnlaget for ny vekst gjennom å få ned kostnadene.

I helga presenterte NTB ulike aktørers prognoser for lønnutviklingen i år. Flere spår til og med reell lønnsnedgang, for første gang siden 1989. Både DnB Markets og Statistisk sentralbyrå tror dette, mens Norges Bank anslår at «reallønnsveksten blir nær null».

Bildet er likevel ikke entydig. For andre faktorer enn selve lønnstillegget er også viktige for arbeidstakerne. Rentenivået er allerede rekordlavt, og ser ut til å skulle videre ned. Analytikere er uenige om det blir ett eller to kutt til, men for de fleste kan renten på boliglånet komme ned i 2,5 prosent i løpet av året. Det vil i seg selv frigjøre ny kjøpekraft.

I tillegg har det de siste årene blitt stadig mer fokus på pensjon i lønnsoppgjørene. Dette omhandler kompliserte mekanismer og viktige prinsipper som ofte er vanskeligere å løse enn spørsmål knyttet til kroner og øre per time. I så måte kan også årets oppgjør bli vanskelig. For i likhet med oppgjøret i 2014, hvor nettopp pensjon var et av de mest kompliserte spørsmålene, er også vårens lønnsoppgjør et såkalt hovedoppgjør. Det vil si at prinsipper, reformer og avtaletekster blir tema.

Ennå er ikke LOs prioriteringer klare. Men lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, signaliserte i Aftenposten i helga at et av de viktigste kravene blir en ny pensjonsordning. Det langsiktige målet er at industriarbeideres pensjon skal opp til to tredeler av lønnen. Det er et ambisiøst krav. Og det ser ut til å være uenighet internt i LO om hvilken strategi man skal velge i pensjonskampen fremover.

For alle som har mistet eller står i fare for å miste jobben, er det å håpe at partene klarer å løse også dette spørsmålet til våren uten en konflikt.