Det inngår ikke i repertoaret hos dem som forteller oss hvordan vi skal få stappet mest mulig inn i døgnet. Til og med feriene skal vi gjøre unna på rekordtid, vi skal se mest mulig og oppleve mest mulig, slik at vi kan si: Been there! Done that! So what?

Hva er målet? Å dø søkkrik, i vissheten om å bli det rikeste liket på kirkegården?

Siden det i dag er så viktig å stappe mest mulig inn i døgnet, så sprekker det for så mange.

Endre livet

Hvis noen lesere, ikke minst menn, fortsatt leser denne strikkeartikkelen, og tror at den er skrevet for å få folk til å parkere hjernen, la musklene forsvinne med en hastighet av en kotelett i uken, og så skli sakte inn i skumringen, så tar de feil. Helt feil. Den er skrevet for å få folk til å tenke over hva de driver på med, og å endre livet slik de egentlig vil, mens det enda er tid. Jeg presiserer hva DE egentlig vil. Hva andre vil raker ikke meg. Jeg har nok med meg selv.

Jan Vincents Johannessen

Yoga, mindfulness, meditasjon, betyr for enkelte å løpe bena av seg, eller svi gummien av bildekkene, for å rekke yogatimen, eller gjøre arbeidet unna på rekordtid for å rekke en gruppesamling om mindfulness.Finnes det andre metoder for å oppnå harmoni og balanse i livet? Hva med strikking?

For to ukers tid siden skrev Jane Ellen Brody, den fremragende helsejournalisten i New York Times, hun er akkurat en uke eldre enn meg, og altså i sin beste alder, en artikkel med tittelen The Health Benefits of Knitting. Moren hadde lært henne å strikke da hun var 15 år, men så hadde hun lagt strikkepinnene bort, helt til hun fylte 60, og ble invitert med i en strikkeklubb. Hun mente selvsagt at hun ikke hadde tid til slikt, i likhet med mange av dem på vår alder som bare er datopensjonert. Men hun ble overtalt til å bli med, satte av tid, og ble hektet. Nå tar hun med seg strikketøy eller hekletøy overalt, ikke minst når hun skal et sted hvor hun må sitte stille og lytte. Da kan hun konsentrere seg om strikketøyet mens de andre konsentrerer seg om snakketøyet.

Strikketøytrend

Det er ikke bare bestemødre som fanges opp i strikketøytrenden i USA. Der strikker, eller hekler, nå hver tredje kvinne i alderen 25 til 35. Til og med menn, og skolebarn helt ned til 6-årsalderen.

Når man strikker så synker mye av det uvesentlige grumset som flyter rundt i hjernen til bunns, slik at vesentlige tanker får en mulighet til å flyte opp.

The Craft Yarn Council arrangerte i fjor en Stitch Away Stress kampanje som del av The National Stress Awareness Month.

Dr. Herbert Benson, som er en pioner i avstressings-feltet, og tar for seg sammenhengen mellom kropp og sjel, sier at den gjentagende prosessen, som strikking og hekling er, kan indusere en avslappet sinnstilstand som minner om den man kan oppnå gjennom meditasjon og yoga. Hvis man først er kommet gjennom opplæringsfasen, så kan strikking og hekling senke hjertefrekvensen og blodtrykket, og også redusere skadelige blodnivåer av stresshormonet cortisol. Når man strikker så synker mye av det uvesentlige grumset som flyter rundt i hjernen til bunns, slik at vesentlige tanker får en mulighet til å flyte opp.

Strikking brukes i programmer for røykeavvenning, for da får kjederøykerne noe sunt å bruke hendene til.

Strikking brukes i programmer for røykeavvenning, for da får kjederøykerne noe sunt å bruke hendene til. Akkurat som mennesker med spiseforstyrrelser kan avledes fra å kjedespise. Hos anorektikere demper strikkingen angst, og avleder tankene fra deres problemer. Ifølge en undersøkelse gjort ved universitetet i British Columbia, så sa tre av fire pasienter med anoreksi at strikkingen var til hjelp i kampen mot sykdommen.

Beroligende effekt

Skoler og fengsler rapporterer at strikking både har en beroligende effekt og øker sosiale ferdigheter.

Det å måtte følge kompliserte håndarbeidsinstruksjoner kan også bedre barns ferdigheter i matematikk. Strikking kan til og med hjelpe mot depresjon og ha en smertestillende effekt, fordi oppmerksomheten ledes bort fra tungsinnet og smertene, og også hjelpe mennesker gjennom en krise i livet, som en kreftdiagnose, eller en alvorlig sykdom hos en som står en nær. Hos eldre holder strikkingen fingrene i gang slik at leddene ikke stivner. Strikking og hekling har positiv effekt hos mennesker på vei inn i en demens. En av dem med klarest hjerne på Ternevig sykehjem, hvor min mor er innlagt, strikker hele tiden, og hun må snart ha laget nok strikkeprodukter til at de kan legges tre ganger rundt ekvator.

... filmstjernen Ryan Gosling er nå kommet ut av strikkeskapet

I tillegg til de helsemessige virkningene av strikkingen så følger det med en bonus i form av de produktene man lager. De er selvlaget, og laget med kjærlighet. Se bare på de fantastiske luene og skjerfene som Olav Thon går med, strikket av kvinnen i hans liv, juristen og dommeren Sissel Berdal Haga. De har en lapp med 500 kroner i finnerlønn! sydd inni. Norsk garnindustri burde snart gi paret en hederspris.

Ut av strikkeskapet

De som tror at strikking bare er en kvinnfolkaktivitet må tenke om igjen, for filmstjernen Ryan Gosling er nå kommet ut av strikkeskapet, og hans hissige kollega, Russel Crowe, bruker strikking som sinnemestring. De som vil starte forsiktig, med å lese en bok, kan velge The Manly Art of Knitting, med en barsk cowboy av typen Marlborough Man sittende i sadelen med strikketøy i fanget. Den sterkeste, og mest treffende, boktittelen har nok Michael Del Vecchios med Knitting with Balls, for menn må nok ha skikkelige baller for å våge trekke opp strikketøyet av dokumentmappen under styremøter i børsnoterte selskaper. Selv i selskaper som har kvinnelig styreleder.