Følg vår dekning direkte:

— Malala er et fantastisk menneske. Hun gjør et veldig sterkt inntrykk på alle hun møter, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Han omtaler årets fredsprisvinner Malala Yousafzai som «en ung jente som sto opp mot vold, som sto opp mot Taliban».

– Hun gjør et fantastisk inntrykk, for den unge jenta formidler så mye styrke, så mye kraft, sier Stoltenberg, som selv møtte Malala da hun talte under FNs hovedforsamling i New York i fjor.

- En strålende pris

– En strålende pris, som vil bli ønsket velkommen globalt, sier direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO til NTB.

Han er godt fornøyd med at Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi får fredsprisen for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

Les også:

— Ukjent navn

– Malala var jo ikke veldig overraskende. Hun har jo har vært en seriøs kandidat tidligere, men Satyarthis navn har jeg ikke sett i spekulasjonene, sier Harpviken.

Han mener at prisen er lite kontroversiell på global basis, men at tildelingen til Malala vil være omstridt internt i Pakistan.

– Malala er kontroversiell i hjemlandet. Der er det mange som ser henne som en vestlig agent og konspirasjonsteoriene er mange, sier Harpviken.

BBC: Pakistaner og Inder

Årets fredspris er meget ukontroversiell, ifølge BBC.

BBC-reporteren som dekker pristildelingen i Oslo, sier imidlertid at det er interessant at prisen blir delt mellom en pakistaner og en inder, ettersom de to landene anses som erkefiender i regionen.

Prisen kan oppfattes som et dytt til at de to landene må nærme seg hverandre, mener han.

Amnesty: Populært valg

Nobelkomiteen har gjort et populært valg, mener Amnesty. – Velfortjent, uangripelig, men en upolitisk pris, sier generalsekretær Jon Peder Egenæs.

Han synes det var et godt valg å dele prisen mellom indiske Kailash Satyarthi Yousafzai og pakistanske Malala Yousafzai.– En inder og en pakistaner, en inder og en muslim. Det er en veldig god pris, sier Egenæs til NTB.

Ungjenta Malala Yousafzai var en av favorittene, men mange har spurt seg om hun ikke er for ung med sine 17 år. Egenæs synes ikke det.

– Hennes unge alder diskvalifiserer ikke. Man må få prisen for det man har gjort, om det er lenge eller kort. Hun har brukt det forferdelige som skjedde henne til å stå opp for barns rettigheter, og særlig jenters rettigheter, over hele verden, sier han.

Les intervjuet:

Solberg tvitrer

Statsminister Erna Solberg var den første statslederen som gratulerte prisvinnerne. Hun sendte ut følgende meldinge på Twitter:

«Nobel Peace Prize awarded to Kailash Satyarthi and @Malala Yousafzai for their important work to secure education for children. Congrats!»

EU har også vært ute og gratulert, sammen med flere organisasjoner.

— En verdig vinner, sier Unicef Norge om tildeingen til Malala Yousafzai.

- Verdig vinner

— En verdig vinner, sier Unicef Norge om tildeingen til Malala Yousafzai.

– Hun har bidratt solid til å sette barns rett, og spesielt jenters rett, til utdanning på agendaen over hele verden. I alt fra små landsbyer til de store møtebordene i FN er hennes navn ensbetydende med viktigheten av utdanning, sier generalsekretær i Unicef Norge, Bernt G. Apeland til NTB.

Han legger til at hun også vært et tydelig eksempel på hvor viktig barns rett til deltakelse er i å skape en bedre verden.