— I alvorlige fuskesaker reageres det med utestenging i én eller maks to semestre. Det innebærer at de som er utestengt verken kan avlegge eksamen hos oss eller ved andre universitet eller høyskoler i Norge. Forelesningene er imidlertid åpne, så de kan ingen nekte dem å følge, sier underdirektør Greta Hilding ved UiA.

Hun anslår at det hvert år blir avdekket og konstatert fusk hos mellom 10 og 20 studenter ved UiA. Universitetet regner ikke fusk er med at fusk er mer utbredt hos dem enn ved andre sammenlignbare utdanningsinstitusjoner.

Med totalt 10.000 studenter fordelt på 7500 i Kristiansand og 2500 i Grimstad, innser Greta Hilding at det nok er store mørketall som ikke blir avdekket. Det hender også at faglærere velger å gi studenter strykkarakter, fremfor å innrapportere dem for juks.

Det er graden av juks og om det er gjort med overlegg eller grov uaktsomhet, som avgjør om det blir reagert med utestenging eller for eksempel ikke bestått på en eksamen. Å utestenge studenter og nekte dem å avlegge eksamen er en så streng reaksjon at de som tas i juks har krav på advokat betalt av universitetet. Det er det flere som takker ja til.

Plagiatkontroll

I 2008 tok UiA i bruk et dataprogram som sjekker eksamensoppgavene for plagiat. Det førte til at så mange som 26 ble tatt for juks dette året, noe som var tre ganger så mange som året før. Siden har tallet gått ned igjen.

— De fleste som blir tatt i fusk har skrevet av deler av besvarelsen uten å oppgi kilder. Det hender også at noen tar med seg ulovlige kalkulatorer, bøker eller egne «fuskelapper» på eksamenen. Vi kommer også over studenter som samarbeider om innleveringer som de skulle ha skrevet alene, sier Greta Hilding.

- Trist

Nestleder i Studentorganisasjonen i Agder, Tine Borg, synes det er trist at studenter blir tatt i juks og at flere er blitt utestengt fra universitetet.

— Det vil alltid være noen som prøver å fuske, og det er sikkert også mange som aldri blir avslørt, sier Tine Borg.

150 i hele landet

Ifølge VG er det for øyeblikket totalt 150 personer som er utestengt fra norske universitet og høyskoler på grunn av eksamensfusk eller falske vitnemål. Rundt 60 av fuskemakerne ble avslørt mens de studerte ved Universitetet i Oslo.

Kunnskapsdepartementet har utviklet et felles register for utestengte studenter (RUST). Registeret som ble tatt i bruk i høst skal gjøre det enklere å forhindre at en student som er utestengt fra et studiested ikke melder seg opp til eksamen et annet sted.

Mange fusker

I en undersøkelse for studentavisen Universitas ved Universitetet i Oslo i 2011 svarte én av 20, altså fem prosent, av studentene at de hadde fukset på én eller flere eksamener.