Åpningsseremonien av kaffevaskestasjonen 28. Mars i år. Fra venstre: Philbert Mugisha, ordfører i Nyamagabe distrikt, Jeanne Izabiliza, generalsekretær for sørlige Rwanda, daglig leder og medeier Nora Hindar og Robert Woffenden, den norske konsulen i Rwanda. Foto: Motherland Farmers
Organisasjonen Motherland Farmers sin kaffeplantasje består av 1050 mål med landjord, og er lokalisert i det sørlige distriktet Nyamagabe, tre kilometer fra den lille byen Kamiro. I dag finnes det over 50.000 kaffetrær på plantasjen. Foto: Joakim Pedersen/Nordic Approach
Kristiansandskvinnen Nora Hindar (50) brenner for kaffe og gründer-virksomhet. Nå gjør hun det stort med begge deler i Rwanda. Foto: Reidar Kollstad
Rwandiske Fred Kasigwa vokste opp på eiendommen til bestefaren, som i dag er en suksessrik kaffeplantasje. Foto: Motherland Farmers
Kaffebær rengjøres av en lokal bonde på kaffevaskestasjonen. Foto: Joakim Pedersen/Nordic Approach
Kaffebær vaskes av lokale bønder på kaffevaskestasjonen. Foto: Joakim Pedersen/Nordic Approach
Avfall fra kaffebærene kastes. Foto: Joakim Pedersen/Nordic Approach
I kaffevaskestasjonen renses kaffebærene fri for fruktkjøtt, før de legges til tørking og sortering i 20 dager. Foto: Joakim Pedersen/Nordic Approach
Motherland Farmers får levert kaffebær fra bønder i Nyamagabe-distriktet. Her blir ferdigtørkede bær pakket. Foto: Joakim Pedersen/Nordic Approach
Lederteamet på vaskestasjonen. Fra venstre: Sachee - teknisk sjef, José - Site Manager, Fred Kasigwa - medeier, Nora Hindar, Barthazard - regnskapsførerog Emmanuel - kvalitetsjef. Foto: Motherland Farmers

— Dette har vært min store drøm, og bønn til Gud. Nå er den blitt til virkelighet. Jeg hadde aldri forestilt meg at prosjektet skulle vokse seg så stort, så fort, sier Fred Kasigwa, til Fædrelandsvennen over telefon fra Nyamagabe.

Se stor bildeserie øverst i artikkelen!

Fred Kasigwa fra Rwanda er i dag medeier i firmaet Motherland Farmers. Han mistet nesten hele slekten sin under folkemordet i 1994. Dette er historien om hvordan han ved hjelp av norske venner og landets kafferessurser fikk limt sammen et lokalsamfunn som var slått i filler.

I underkant av én million personer mistet livet i Rwanda da folkeslaget hutu prøvde å utrydde minoriteten tutsi. Tutsien Fred Kasigwa ble sendt til Uganda for å gå på skole som åtteåring, og ble derfor det eneste familiemedlemmet som overlevde tragedien.

— Jeg så bare moren min én gang i mitt voksne liv før hun døde. Hovedmålet mitt da jeg kom tilbake til Rwanda etter folkemordet var derfor å gjøre alt jeg kunne for å hjelpe de trengende barna som hadde overlevd, forteller han.

Arvet landjord fra bestefar

Kasigwa har en fortid som barnehjems-barn, og visjonen om å gi noe tilbake til andre i samme situasjon, har fulgt han hele livet. Etter folkemordet visste han at tiden var inne. I 2004 oppdaget rwandeseren at han hadde arvet en eiendom på 1050 mål med landjord i det sørlige distriktet Nyamagabe, tre kilometer fra den lille byen Kamiro. Arven fra bestefaren ville han å bruke til å bygge en kaffeplantasje.

Åpningsseremonien av kaffevaskestasjonen 28. Mars i år. Fra venstre: Philbert Mugisha, ordfører i Nyamagabe distrikt, Jeanne Izabiliza, generalsekretær for sørlige Rwanda, daglig leder og medeier Nora Hindar og Robert Woffenden, den norske konsulen i Rwanda. Foto: Motherland Farmers

— Jeg ønsket å bidra til fred og forsoning. Visjonen var å få et bedre land og skape et samfunn som har kjærlighet til hverandre, forteller Kasigwa.I forbindelse med hjelpearbeid etter tragedien i 1995, møtte han Bente Denstad fra Trondheim. Hun tente på ideen om å skape en kaffeplantasje. Sammen startet de søk etter investorer, og noen som kunne lede arbeidet. Kristiansandskvinnen Nora Hindar fikk høre om prosjektet, og visste med en gang at hun ville hjelpe til.

— Jeg besøkte Afrika og Rwanda for første gang høsten 2010, og ble helt bergtatt av stedet. For noen herlige mennesker og for et potensial dette landet har for videreutvikling, sier Hindar.

Øker levestandarden

Med sine erfaringer som entreprenør, og med private oppsparte midler, fikk hun i 2010 plantet det første av mange kaffetrær på eiendommen. Motherland Farmers ble, uten støtte fra andre organisasjoner, etablert vinteren to år senere som eget selskap. Samtidig ble kaffevaskestasjonen bygget. I dag leverer 1700 lokale bønder fra hele området kaffebær til farmen. Siden oppstart er 25 tonn spesialkaffe produsert ferdig til brenning. Uttrykket spesialkaffe brukes kun om kaffebønner som har den beste smaken, og som er produsert i spesifikke mikroklima.

Bente Denstad er imponert over vendingen prosjektet har tatt.

— Det er helt fantastisk. Som et svar på mine bønner til Gud. Verken Fred eller jeg hadde tilstrekkelig kunnskap til å gjennomføre arbeidet, så da Nora med sin kompetanse ble koblet på, ble vi veldig glade, fortsetter Denstad. Hun har jobbet med hjelpearbeid i over 20 år.

Lederteamet på vaskestasjonen. Fra venstre: Sachee - teknisk sjef, José - Site Manager, Fred Kasigwa - medeier, Nora Hindar, Barthazard - regnskapsførerog Emmanuel - kvalitetsjef. Foto: Motherland Farmers

Motherland Farmers er unikt i Rwanda, og har hatt og har stor betydning for lokalbefolkningen i Nyamagabe. Organisasjonen er en profittorganisasjon, men hovedmålet for firmaet er å bedre levestandarden blant lokalfolket.— Det er mer bærekraftig å trene folk til å hjelpe seg selv fremfor å gi dem hjelp gratis. Dette er også en god strategi for å bygge samfunnet slik at det videreutvikles av barna på en bedre måte. Allerede ser vi at prosjektet gjør en forskjell for lokalsamfunnet. Folk både spiser og kler seg bedre, sier Fred Kasigwa.

- Prosjektet har støtte i folket

Påstandene hans får støtte av ordføreren i Nyamagabe.

— Motherland Farmers bidrar til at folket tjener sin egen inntekt slik at de kan forsørge seg selv i dagliglivet. I tillegg gir det dem en mulighet til å spare opp kapital. Det bidrar til å gi folket den opplæringen og kunnskapen de trenger, som er en viktig nøkkel til utvikling. Firmaet er et riktig prosjekt for vårt folk, og det har støtte fra folket, hevder ordfører Philbert Mugisha.

Kaffebær vaskes av en lokale bønder på kaffevaskestasjonen. Foto: Joakim Pedersen/Nordic Approach

Den administrative lederen i landets sørlige provins, Jeanne Izabiliza er enig.— Prosjektet øker aktivitetsnivået blant befolkningen, har gode fremtidsutsikter, tilføyer hun.

Ifølge Fred Kasigwa bidrar også prosjektet til å forsone folkeslagene i Nyamagabe, som siden folkemordet har vært i stor konflikt med hverandre.

— Motherland Farmers har ført til at forskjellige mennesker, fra ulike familier og stammer både jobber og snakker sammen. Det får dem til å tenke på hva som tidligere har gått galt, og er derfor et stort skritt mot forsoning.

Familieprosjekt

Nora Hindar bor i Kristiansand, menbesøker plantasjenflere ganger i året. I dag er hele familien involvert, og drømmene for framtiden er mange.

— Min eldste sønn flytter nå til Rwanda på permanent basis for å jobbe med prosjektet. Det er også flere internasjonale spesialister som allerede har begynt å bidra med kompetanse på forskjellige områder, avslutter hun.