ARENDAL: — Bitingen og spisingen på geitene har gitt oss klare indikasjoner på at dette kan være en ulv, sier Jon-Erling Skåtan, rovviltansvarlig i Aust-Agder hos SNO, til Fædrelandsvennen.

Tirsdag ble et ulveliknende dyr observert to ganger på Tromøya i Arendal. To geiter ble funnet døde påført kraftige bitt av et hundedyr, og Statens naturoppsyn konkluderte med at de sannsynligvis var drept av ulv.

Nå har Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder gitt tillatelse til skadefelling av én ulv i Arendal kommune.

— Vi er redd for at det er fare for at ulven skal skade flere husdyr. Når vi nå har sikre registreringer av at småfe har blitt drept av ulv, mener vi det er grunn til å gi en fellingstillatelse, sier Pål Alfred Larsen hos Fylkesmannen.

- Ulv, ulv

Onsdag kveld ble politiet nedringt av personer som mente de hadde sett en ulv i nærheten av Nedenes skole. Det ble imidlertid brakt på det rene at det observerte dyret var en hund av rasen husky.

— I tillegg fikk vi en melding fra en i området som savnet sin gamle husky, og i denne omgang viste det seg at dette var en hund. Det er vel det som kan kalles å rope ulv, ulv. Jeg kan generelt oppfordre hundeeiere om å holde hundene sine i band, og særlig de som har hunder som kan likne på ulv, opplyser politiets operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane.

Leder for skadefellingslaget, Geir Håland Moe, kunne opplyse at laget ville sjekke ut meldingen. De kunne raskt avlyse jakta.

- Det kom en og hentet ulven med bil, så det var en husky. Vi kommer ikke til å gå ut før det kommer inn nye observasjoner, sier Håland Moe.

Senere på kvelden kom det inn ny observasjon om mulig ulv, denne gangen nær Gjerstadvannet på Tromøy.

— Vi har hatt folk ute, men hunden, som er trent til å markere på rovdyr, markerte ikke noe. Vi er uansett glade for at folk melder ifra, for da får vi sjekket opp, sier jaktlagslederen.

Vanskelig å finne ulven

Larsen hos Fylkesmannen forteller skadefellingslaget ble varslet allerede tirsdag kveld. Han forteller de er avhengige av observasjoner og tips fra andre som ser ulven, for å finne den fortest mulig.

— Det er litt spesielt at den er observert ute på øygrupper, for det gjør det vanskeligere å finne ulven, sier Larsen.

Sporene ble målt til å være 12-13 centimeter lange. Foto: Privat

Han ber folk melde fra hvis de oppdager nye tegn til ulv.— Vi er opptatt av at folk melder fra hvis de oppdager døde eller skadede dyr. Da kan vi sikre nye spor, sier han.

Har du tips, bilder eller video av ulven på Tromøya? Kontakt oss på 03811 ellertips@fvn.no!

Ingen resultater

Håland Moe fortalte onsdag morgen at ni mann hadde vært ute og sett etter ulven.

- Vi var ute siden grålysningen, men fant ingen tegn til ulven. Det ble gjort søk med hund uten resultater, sier Moe.

Jon Erling Skåtan i Statens Naturoppsyn Foto: Arkiv

— Nå er det som å lete etter nåla i høystakken, for vi vet ikke hvor den har tatt veien, sier Moe.

- Ulv, ikke hund

Ifølge Skåtan i SNO er det vanskelig å være helt sikker på at det er en ulv før det er funnet håndfaste bevis.

- Vi antar at det er en ulv, men ulv og hund er omtrent det samme dyret. Det er helt umulig å slå fast om det er en ulv før vi har tydeligere bevis, sier Skåtan.

En av de som observerte ulven tirsdag var Torstein Fossnes, som bor på Bjelland på Tromøya.

— Det kom ei svær bikkje rett mot meg ved postkassa. Den var svær, men samtidig høy og tynn. Da den bøyde ned hodet skjønte jeg at dette ikke var en hund, men en ulv, sier Fossnes.

Trodde det var en elg

Ferienrede turist Heine Buene på Tromøya gjorde også en observasjon av det som med stor sannsynlighet er en ulv. Han var ute i båt med familien i Alvekilen mellom Tromøya og Tromlingene da han la merke til et dyr i vannet.

Heine Buene så dette dyret svømme i Alvekilen ved Tromøya. Foto: Privat

— Siden det var på den størrelsen tenkte jeg først det mest sannsynlig var et rådyr. Jeg oppdaget så at hodet var så kraftig at det heller måtte være en elgkalv, sier Buene.Først da dyret gikk opp på land ble familien på båttur helt paff.

— Da så jeg at det verken var en elg eller et rådyr, men et stort hundedyr. Det lignet på en ulv og den var veldig sky til å være en vanlig hund, sier han.

Buene forteller han har vært i kontakt med rovviltnemnda som sier dyret mest sannsynlig var en ulv.

Tok avtrykk av sporet

Fossnes er utdannet biolog, og har selv forsket på dyrenes atferd. Med kun fem meters avstand til dyret, kunne han se klare likhetstrekk med gråbein.

- Den var smal over skuldrene, men hadde kraftig hode og nakke. Den lange halen gikk langt ned i bakken, og pelsen var gråsvart med noe brunskjær, og relativt tynn, forklarer Fossnes.

Torstein Fossnes fikk uventet besøk av det han er sikker på at er en ulv tirsdag morgen. Han har tatt gipsavtrykk av sporet. Foto: Privat

Ifølge SNO har det ikke vært observert ulv i Agder siden juni. Da hadde flere lam blitt tatt av ulv i Mandal.

Skåtan forteller det heller aldri har vært dokumentert observasjon av ulv på Tromøya før. Fellingstillatelsen som er gitt i Arendal gjelder fra 26. juli til og med 30. juli.