KRISTIANSAND: I den endelige tilsynsrapporten, som ble klar fredag, går det fram at skolen mister godkjenning til å drive videre etter å ha jukset med elevtall. Etter over 40 års drift er det dermed slutt for den tradisjonsrike utdanningsinstitusjonen.

Direktoratets beslutning om å ta fra skolen godkjenningen allerede før semesteret er over, betyr at elever ikke får tatt eksamen og ansatte mister jobbene sine. Elever uten bestått eksamen får ikke omgjort lån til stipend, noe én elev hevdet ville koste henne 200.000 kroner.

– Ikke forsvarlig

Tidligere i vinter uttalte Utdanningsdirektoratet til Fædrelandsvennen at hensynet til elevene ville veie tungt med tanke på tidspunkt for nedleggelse av skolen.

Men i en e-post fredag skriver avdelingsleder Bente Barton Dahlberg at lovbruddene er så alvorlige at de ser seg nødt til å trekke skolens godkjenning med umiddelbar virkning.

"I vår behandling av saken har vi lagt betydelig vekt på hensynet til å la elevene fullføre skoleåret, men alvorlighetsgraden i lovbruddene er dessverre så stor at vi ikke ser at drift ut skoleåret er forsvarlig. Fylkeskommunen har utsatt fristen til 1. mars for skolens elever som ønsker å melde seg til skriftlig privatisteksamen, og vi oppfordrer elever som har spørsmål om dette til å ta kontakt med Fylkesmannen i Aust— og Vest-Agder", skriver Dahlberg.

– Vurderer anmeldelse

I tillegg må skolen betale tilbake nesten 2,4 millioner kroner i for mye tildelt statsstøtte etter systematisk juksing med elevtall. Ifølge tilsynsrapporten fremholdes at det er innrapportert 11 elever som sannsynligvis ikke har gått ved skolen, eller i hvert fall ikke har gått der lenge nok til at de regnes som tilskuddsberettigede.

Til sammen krever direktoratet tilbakebetalt 2.378.972 kroner i statsstøtte.

Dahlberg i Utdanningsdirektorat skriver til Fædrelandsvennen at saken kan ende med politianmeldelse.

"Lovbruddene er så alvorlige at direktoratet følger opp tilsynsrapporten videre ved å vurdere om vi skal politianmelde saken", skriver hun.

Skolen kan anke

Norsk Fotterapeutskole har nå muligheten til å anke Utdanningsdirektoratets vedtak til Kunnskapsdepartementet. Dette må gjøres innen tre uker.

Skolen kan også be om utsettelse av tidspunktet for når vedtaket settes i effekt, og nettopp dette vurderes nå, ifølge advokat Anders Lindseth i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som representerer skolen.

Usikker på om vedtaket ankes

I en uttalelse skriver han imidlertid at utfallet av en eventuell klage er usikker, og at skolen av hensyn til elevene derfor ikke anbefaler dem å ikke melde seg opp til eksamen som privatist innen fristen 1. mars.

I uttalelsen heter det også at "skolen har innsett, og også akseptert i sine merknader til Utdanningsdirektoratet, at godkjenning vil bli trukket tilbake. Skolen var likevel optimister med tanke på å få fullføre inneværende skoleår, slik at elevene ikke skulle bli skadelidende.

Skolen har blant annet, fordi direktoratet har tilkjennegitt manglende tillit til skolen, invitert direktoratet til et møte for sammen å kunne se på hvordan skoledriften, av hensyn til elevene kunne ivaretas ut innværende skoleår. Direktoratet har imidlertid ikke tatt i mot denne invitasjonen.

Skolen beklager situasjonen overfor alle elever og lærere som blir berørt av tilbaketrekkingen av skolens godkjenning. Skolen har forsøkt å etterkomme flere av forholdene som er påpekt av direktoratet og Jonassen, som eier skolen indirekte, har informert direktoratet om at han personlig legger inn frisk kapital for å kunne betale tilbake beløpet på 2.378.972 kroner som skolen har mottatt for mye i statstilskudd. Det presiseres imidlertid at hverken eier eller andre har hatt noen økonomisk vinning i denne saken. Alle deler av mottatt statstilskudd er kommet skolens elever til gode.»

Ber fylkeskommunen om hjelp

Flere tar til orde for at Vest-Agder fylkeskommune tar grep for å sikre at elevene ved Norsk Fotterapeutskole skal få fullført utdanningen sin.

— Vi har på et tidligere tidspunkt i prosessen vært i kontakt med fylkesutdanningssjefen, ettersom vi selv ikke har myndighet til å organisere en løsning for elevene, sier seniorrådgiver Maiken Messel hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

Hun mener en løsning kan være at elevene melder seg som privatister og får tilbud ved andre skoler.

— Både i Akershus og Rogaland finnes denne type utdanning. Nå er fristen for å søke opptak forlenget. Sisteårselevene må få ta eksamen, sier Messel.

Fylkesutdanningssjef Arly Hauge sier at de vil dekke oppmeldingsavgiften på privatisteksamener som kan gjennomføres i Vest-Agder.

— Det vil også bli et informasjonsmøte for elever i regi av Fylkesmannen. I denne helt spesielle situasjonen må vi legge forholdene best mulig til rette for elevene som blir rammet, sier Hauge.

Christian Eikeland, gruppeleder i Vest-Agder Frp, tok fredag kontakt med fylkesordføreren for å be fylkeskommunen ta over ansvaret for elevene.

— Dersom det er nødvendig må det tas initiativ til å gå sammen med andre fylkeskommuner, dersom elever har adresse utenfor Vest-Agder. Det er elevenes konsekvenser ved å ikke gjennomføre eksamen som må være det viktigste og fokuset i denne saken, sier Eikeland.