Onsdag ble det gjennomført flere aksjoner mot Lime-butikker. Foto: Ørn E. Borgen

— Vi har pågrepet personer i dag også, men vi har ikke alle ennå. Aksjonen fortsetter og det gjøres ransakinger også i dag, sier politiinspektør og påtaleansvarlig Åsmund Yli til Aftenposten.

På en pressekonferanse på politihuset på Lillestrøm onsdag kl. 17 opplyste han også at det er funnet flere store pengebeløp, i 100.000 kroners klassen, under ransakelser på de i alt 50 adressene og «objektene» politiet har oppsøkt. Beløpene settes i sammenheng med saken politiet etterforsker, og tillegges ifølge Yli stor betydning, på linje med «elektroniske medier og andre dokumenter».

Ifølge politiledelsen på Lillestrøm har aksjonen hatt samme trykk onsdag som tirsdag.

Slik jobber politiet i Lime-saken:

To personer er pågrepet onsdag. Den ene er siktet for grov menneskehandel, den andre for å fjerne eller ødelegge bevis. Bakgrunn:

Løslater seks

Onsdag slo politiet til blant annet mot dagligvarekjedens hovedkvarter i Jens Bjelkes gate på Tøyen i Oslo. Ifølge opplysninger Yli kom med på pressekonferansen på Lillestrøm har fokuset onsdag vært å ta kontakt med tidligere ansatte, for å få deres historier om arbeidsforholdene i Lime-kjeden.

Påtaleansvarlig Åsmund Yli. Foto: STEIN BJORGE

17 personer ble pågrepet i den storstilte politiaksjonen tirsdag. 11 av disse fremstilles for varetekt torsdag morgen i Nedre Romerike tingrett. Også en eller flere som pågripes onsdag kan bli fremstilt.— Vi må holde på brorparten på grunn av faren for bevisforspillelse. Det er begjært fire ukers varetekt med medieforbud, sier Yli, og opplyser at de pågrepne «enten har avsluttet sine avhør eller er i ferd med å avslutte sine avhør».

De resterende seks som ble pågrepet tirsdag løslates da politiet mener de har gjort tilfredsstillende undersøkelser og sikret forklaringer.

— De blir etter avsluttende undersøkelser dimittert, sier Yli.

Politiet ville onsdag ettermiddag ikke si noe om hva de 30 som hittil er avhørt i saken har opplyst.

«Krevende» å etterforske

Politiet har tatt omfattende beslag i blant annet dokumenter, regnskap og harddisker i saken Yli beskriver som «vanskelig å etterforske».

- Vi mener det er bedrevet kriminalitet fordekt i legal virksomhet. Dette er ressurskrevende og vi er avhengige av bistand, sier han.

Romerike politidistrikt har fått bistand fra ti andre politidistrikt, samt Kripos og Økokrim.

Også Nav, Skatteetaten, Tollvesenet, UDI og Næringsetaten i Oslo har vært involvert i aksjonen.

Bistandsadvokater

Onsdag var politiet blant annet på jakt etter dekkleiligheter hvor ofre for angivelig menneskehandel skal holde til. Flere angivelig ofre for menneskehandel har allerede fått oppnevnt bistandsadvokat. Advokat Lene Tønset representerer to av dem. Hun vil ikke si når hun ble oppnevnt siden avhørene ikke er frigitt.

— Generelt sett vil jeg si at jeg er veldig glad for at politiet ser nøye på menneskehandel, og at de sjekker andre bransjer enn prostitusjon. Jeg er glad for at fokuset blir satt på menneskehandel, sier Lene Tønset.

Prestisjeaksjon

Etter det Aftenposten har fått opplyst er aksjonen mot Lime-kjeden og butikkene en godt planlagt aksjon. Initiativet går helt opp til Politidirektoratet, og det er grunn til å tro at den samordnede aksjonen også har vært klarert med Justisdepartementet i forkant. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen besøker selv Romerike politidistrikt onsdag ettermiddag.

Det som er klart er at Romerike politidistrikt har fått ekstra bevilgning fra Samordningsorganet for politisaker. I år har dette organet satt av 25 millioner kroner til arbeid mot arbeidsmarkedskriminalitet. Saken blir en prøvesak blant annet for å få tak bakmenn. Arbeidsmarkedskriminalitet blir en prioritert oppgave for Kripos neste år.

Miljøet rundt Lime-kjeden har vært i skatteetatens og politiets søkelys i lang tid.

Ifølge kilder Aftenposten har hatt kontakt med skal de ha skaffet seg nye spor etter det politiet mener er grov menneskehandel ved hjelp av utradisjonelle etterforskningsmetoder.