KRISTIANSAND: — Det er veldig bra at Stortinget så raskt vedtok en midlertidig lov som gir utvalget innsyn i taushetsbelagte opplysninger. Vi velger oss nå ut et representativt utvalg av saker der barn er utsatt for vold, overgrep eller omsorgssvikt, sier Ann-Kristin Olsen.

Barnevoldsutvalget skal gå inn i konkrete saker for å vurdere om barnevern, helse eller andre offentlige instanser har håndtert saker riktig, eller om de kunne ha gjort ting annerledes.

- Det er så mange voksne her i landet som får betalt for å ivareta barn at det ikke skulle være lov å gjøre feil, sier Ann-Kristin Olsen.

Ikke syndebukker

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne møtte torsdag lederen av barnevoldsutvalget i Kristiansand for å få en orientering om utvalgets arbeid så langt. Ann-Kristin Olsen sier de regner med å kunne legge fram en NOU (Norges offentlige utredninger) sommeren 2017. — Det er viktig å understreke at denne granskingen ikke har som mål å henge ut offentlig ansatte for deres feil eller mangel på kunnskaper, men se på hvor systemet svikter, sier statsråden.

Taushetsplikt

Ann-Kristin Olsen mener taushetsplikt og mangel på samarbeid mellom ulike offentlige instanser gjør det vanskeligere å avdekke eller å gripe inn ved alvorlige overgrep, vold og omsorgssvikt på et tidlig tidspunkt. Hun sier helsevesenet her har den strengeste taushetsplikten.

— Det er viktig å nå ut med informasjon til ansatte at opplysningsplikten trumfer taushetsplikten, sier Solveig Horne.

Statsråden er ellers opptatt av at kunnskaper om vold inngår i barnevernsutdanningen. Når det gjelder mangel på tverretatlig samarbeid for å hindre overgrep mot barn, så mener hun det kan skyldes mer profesjonskamp enn begrensninger i lovverket.