Det samme gjelder deg, uansett kjønn i dag. Du enten er eller har vært kvinne. La meg forklare.

Når en mann og en kvinne lager et minimenneske bidrar de med 23 kromosomer hver. Det lærte vi på ungdomsskolen. Når eggcelle og sædcelle smelter sammen går de 23 kromosomene sammen til kromosompar, og ett av disse parene bestemmer kjønnet. Hvis det er XX blir det en liten jente, hvis det er XY blir det en liten gutt.

vignett wahl.jpg

Men ikke alle gener aktiveres umiddelbart etter sammensmeltingen. I de første ukene i mors liv er det kun X-kromosomet som får bestemme. Først etter 5-6 uker sparker genet SRY i gang det mannlige Y-kromosomet, og overstyrer deler av X-kromosomet.

Selv om fosteret i sjette svangerskapsuke ligner vel så mye på en øgle som på et menneske, skjer det mye disse første ukene. Anlegget for brystvorter for eksempel. Det besvarer det evige spørsmålet om hvorfor vi menn har brystvorter: Vi var en gang kvinner, vi også.

I disse skjebnesvangre ukene dannes også anlegget for kjønnsorganer. Så når SRY vekker genene i X-kromosomet til liv i halvparten av oss, betyr det en ekstrem ommøblering: Eggstokkene vandrer ned og blir til testikler. Anlegget for klitoris utvikler seg til en penis. Og kjønnsleppene smelter sammen til en pung.

Brystvortene er nemlig ikke de eneste synlige sporene etter menns tid som kvinne. Hvis du eier en pung, eller har tilgang til en, kan du helt fysisk se hvordan den er sammenføyd av det som en gang skulle bli kjønnslepper. Mange menn har en tydelig linje fra skrukket, over pungen og oppover undersiden av penis. Kall det gjerne en søm eller et arr.

I 20 år var jeg uvitende om min fortid som melkeprodusent, helt til min mor tok den vanskelige samtalen

Andreas Wahl, populærvitenskap

Spalten min kunne stoppet her, men det gjør den ikke. For jeg har enda en innrømmelse å komme med: Ikke bare har jeg vært kvinne, jeg har produsert melk!

Man arver mer enn gener av foreldrene sine. Etter fødselen hadde jeg fortsatt en del av min mors hormoner i kroppen. Ett av dem, prolaktin , ga i noen dager etter fødselen mine bryster beskjed om å produsere melk. Og det gjorde de.

I 20 år var jeg uvitende om min fortid som melkeprodusent, helt til min mor tok den vanskelige samtalen. Du vet, den om at puppene dine lagde melk da du var en liten guttebaby. Jeg var i sjokk.

Heldigvis er min mor barnelege og kunne tilføye at det heter heksemelk , er veldig vanlig og at det er helt ufarlig. Rundt 5 prosent av både jente— og guttebabyer produserer heksemelk i løpet av de første månedene av livet.

Nå er jeg nettopp blitt far selv, til en ikke-melkeproduserende sønn. Så slipper jeg den kleine samtalen om noen år. Men fascinasjonen over menneskekroppen består. All verdens kunnskap kan ikke få meg til å slutte å undres over hvor fantastisk evolusjonen er, som har gjort oss i stand til å produsere et nytt menneske inni et annet, fra to celler og 46 kromosomer.