Til høsten lanserer Coca-cola en ny type cola i Storbritannia. Coca-cola life er søtet med en kombinasjon av stevia og sukker.

Hva er så spesielt? Den svært søte Stevia-urten, som har sitt opphav i Sør-Amerika, har tidligere ikke vært tillatt brukt i matproduksjon i EU. Dette ble endret i 2011-2012, og gjelder også i EØS-området.

Stevia-urten er inntil 300 ganger søtere enn sukker, og har en litt annerledes søtsmak. Kombinasjonen med sukker bidrar til å kamuflere dette.

KOMMENTAR: «Den utrolige urten»

I flere latinamerikanske land er den brukt i antagelig flere hundre år til å søte den te-liknende drikken mate, og i blant annet Japan har den vært brukt industrielt i flere tiår allerede.

I motsetning til sukker inneholder Stevia knapt kalorier.

Testet i Sør-Amerika

Coca-cola life har vært testet ut på «hjemmebane», i Argentina og i Chile, siden i fjor. Storbritannia er det første nye landet hvor brusen introduseres. Det skjer i september.

En vanlig boks (330 ml) av den nye brusen vil inneholde 89 kalorier, i motsetning til vanlig cola som inneholder 139 kalorier.

1106-nycola-1cF0BK09dg.jpg

Sukkerinnholdet i en boks er imidlertid fortsatt høyt nok til å tilsvare fire teskjeer sukker, ifølge The Guardian.

Ikke til Norge — ennå

Life er den største nylanseringen fra Coca-cola siden Zero ble introdusert på verdensmarkedet i 2005. Om og eventuelt når den nye colaen lanseres i Skandinavia, eller i andre europeiske land, er ikke kjent.

— Vi kommenterer dessverre aldri potensielle nylanseringer, sier Stein Rømmerud, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Enterprises Norge, til Side2.

Også hos Pepsi

Storkonkurrenten Pepsi har tatt i brukt stevia til søtning av brus. I 2011-2012 lanserte de Pepsi next, som inneholder færre kalorier enn deres vanlige cola.

Den søtes på forskjellig måte i forskjellige land, men flere steder er kombinasjoner med stevia tatt i bruk. I skrivende stund gjelder det Nederland, Australia, Frankrike, Finland og Canada.

Den er imidlertid ikke markedsført som et stevia-produkt i noen av landene.

I Norge er stevia tatt i bruk i blant annet saft og syltetøy.