Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund melder om dødsfallet påTwitter lørdag, skriver Aftenposten.no.

— Den siste som kunne vitne om deportasjonen med Donau, er borte. Hans vitnemål er sterkt, skriver Kohn.

Den siste overlevende

Steinmann var den siste overlevende fradeportasjonen av jøder fra Norge med DS «Donau» 26. november 1942.

Dette bildet ble tatt like før 19 år gamle Samuel Steinmann ble deportert til Tyskland. Foto: XP / SCANPIX

Han var 19 år gammel da han ble pågrepet av Statspolitiet og sendt til Berg interneringsleir utenfor Tønsberg.I alt satt over 300 mannlige jøder internert på Berg fra slutten av oktober 1942, inkludert Steinmanns tre år eldre bror, Harry. De skulle deporteres til Auschwitz-Birkenau.

Det var 532 jøder om bord på Donau da skipsklokken slo ved avgang 26. november 1942: 302 menn, 188 kvinner og 42 barn.

Bare ni menn fra denne transporten overlevde 2. verdenskrig. Samuel Steinmann, som ble befridd av amerikanske soldaer i april 1945, var én av dem, og den eneste fra sin familie. Han hadde fangenummer 79231. — Når de skal skyte hver tiende mann, så har du flaks når du er nummer ni, har Steinmann sagt.

De overlevende fra dødsleieren Buchenward i 1945: (f.v.) Samuel Steinmann, Leo Eitinger, Julius Paltiel og Assor og Pelle Hirsch. Foto: TDL/NRK

772 deportert — 34 overlevde

Om bord på Donau ble mennene ført inn i et lasterom, kvinnene i et annet. Fra Stettin i Polen ble de fraktet til Auschwitz i transpotrvogner. 1. desember kom de til Auschwitz. Her ble alle kvinner og barn skilt ut.

Direktør ved HL-senteret i Oslo, Guri Hjeltnes, har tidligere hedret Steinmann i etdebattinnlegg i Aftenposten.

«Da «Donau» ankom Stettin, ble fangene beordret over i togvogner, med ankomst sør i Polen, Auschwitz, om kvelden 1. desember 1942. De var alle utkjørt, kvinner, menn og barn. De ble møtt av SS-offiserer, flomlys og aggressive schæfere.

Kvinner og barn og eldre menn ble sendt vekk med biler – «det var da humant», forteller Steinmann at han tenkte. Harry og Samuel og andre menn ble sendt på marsj inn i leiren.»

Samuel Steinmann tilbrakte to og et halvt år i nazistenes konsentrasjonsleirer. Han var også med på dødsmarsjen fra Polen, der 15 000 døde på veien. Harry Steinmann, Samuels eldre bror, ble henrettet kort tid etter ankomst til leiren.

Til sammen 772 jøder ble deportert fra Norge til Tyskland. Kun 34 overlevde.

Steinmann er blitt hedret som den siste overlevende. Han ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull i 2012, og i november i fjor ble et portrett av ham avduket i Gamle Festsal i Universitetet i Oslo - på dagen 72 år etter deportasjonen.

Bare to bilder eksisterer av Donau og deportasjonen av norske jøder fra Oslo 26. november 1942. De ble tatt i skjul av fotograf Georg W. Fossum. Det kornete sorthvittbildet viser en folkemengde som står og ser på mens det tyske skipet legger ut fra kai. Neste stopp er Stettin og til slutt dødsleiren Auschwitz. Foto: Georg W. Fossum

Dro tilbake til Auschwitz

I etterkrigsårene gikk Samuel Steinmann inn i familiens firma sammen med sin far, «Dressmagasinet» på Youngstorget i Oslo. Han giftet seg med jødiske Bodil, som hadde vært flyktning, i 1948. Steinmann la lokk på sin historie i mange år før han til slutt begynte å fortelle. Senere har han fortalt historien om og om igjen til journalister, historikere og skoleelever gjennom flere tiår.

— Det er så viktig å fortelle, spesielt for den nye slekten som vokser opp. Skolebøkene forteller ikke stort. Det holder ikke å fortelle at Norge var okkupert fra 1940-45, det må detaljer til slik at de får vite hvilken elendig tilværelse det var for mange, har Steinmann sagt.

Samuel Steinmann reiste tilbake til Auschwitz flere ganger, blant annet med et filmteam som laget dokumentar om hans liv.

— For meg var og forblir Auschwitz en grusom realitet. Derfor har også jeg nå, i mange år, fortalt min historie videre til voksne og til unge mennesker. Det har vært en plikt. Ja, mer og mer en plikt ettersom det snart bare er meg igjen til å fortelle.

Samuel Steinmann dro tilbake til Auschwitz flere ganger. Foto: Skjermdump fra dokumentaren «Tilbake til Auschwitz»