— Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte å gjennomføre skolegangen, forteller tidligere elev ved Vennesla videregående skole Espen Knudsvik.

Espen fikk ikke lærlingplass i 2013, og derfor valgte han å gå i lære i skolen. Nå er han ferdig utdannet innen teknikk og industriell produksjon.

- Klar til arbeidslivet

I 2013 startet 13 elever i opplæring i skolen.

— Jeg har lært utrolig mye gjennom to år. Det praktiske arbeidet har vært lærerikt og motiverende. Jeg føler meg klar til arbeidslivet. Fagbrevet er bestått, og nå har jeg søkt jobb. Dette kan ikke bli bedre, sier Knudsvik.

Høsten 2013 sendte kunnskapsdepartementet ut en forskrift til alle fylkeskommunene i landet med pålegg om lage et eget opplegg for elever som ikke hadde fått lærlingplass. Avdelingsleder ved Vennesla videregående skole, Kathrine Nevestad Aggvin forteller at opplegget i skolen har gitt resultater.

— Det er ikke like lett for alle å få lærlingplass, og derfor er dette et godt tilbud for elever som ønsker å ta fagbrevet. Gjennom opplæring i skole har elevene fått arbeidserfaring og de har vært ute i bedrift. Elevene har fått god oppfølging hos Hunsfos Næringspark og BM Produksjon (Brødrene Mangseth) i Vennesla, forteller Nevestad.

Ifølge Nevestad var det ikke alle som bestod fagprøven på første forsøk, men de det gjelder vil få en ny sjanse.

Var skuffet

Fagarbeider Asle Kjetså har undervist og fulgt elevene frem til fagprøven. Kjetså forteller at elevene har gjort en god innsats.

Fredrik Einstabland er stolt og fornøyd etter å ha bestått fagbrevet. Foto: Mathilde Ruud

— Elevene har vokst og blitt arbeidsfolk. De har jobbet hardt og har hatt et mål: bestå fagprøven. I denne bransjen er det også viktig å komme presist. Det har elevene klart, og de har lært seg arbeidslivets regler, sier Kjetså.Elever med opplæringsrett vil få tilbud om opplæring i skole. Det synes pedagogisk ansvarlig ved Vennesla videregående skole, Terje Granås, er avgjørende om eleven skal lykkes.

— De fleste var veldig skuffet i starten, og mange hadde liten motivasjon til å gå mer på skole. Elevene som har bestått fagbrevet har kommet langt. Fagbrevet er avgjørende når de skal søke jobb videre, forteller Granås.

Stor konkurranse om plassene

Hittil i år er det 450 søkere uten lærlingplass i Vest-Agder fylkeskommune. Koordinator i Fylkeskommunen, Trond Reinartsen, vil prøve å utvide kapasiteten.

— Opplæring i skole er et godt alternativ til lærlingplass. I år er det færre plasser antall søkere, og derfor oppfordrer vi alle bedrifter å ta imot lærlinger, forteller Reinartsen.

- Hvert år er det maks 15 elever som kan få plass i klassen teknikk og industriell produksjon. Hva skjer med ungdom som ikke får lærlingplass eller tilbud om opplæring i skole?

— Alle er garantert et tilbud. Hvis det er for mange som ikke får lærlingplass, blir det venteliste, forteller Reinartsen, og legger til:

— Ungdom som blir gående uten arbeid eller skole kan lett havne i feil miljø. Det er skummelt.